Ateroskleroza, simptomi, uzroci i lečenje

ateroskleroza-simptomi-uzroci-i-lecenje

Ateroskleroza je oboljenje krvnih sudova kod koga dolazi do nakupljanja masnih naslaga, holesterola, kalcijuma, delova mrtvih ćelija na unutrašnje zidove arterija, kao i umnožavanje ćelija vezivnog tkiva, što onemogućava normalan protok krvi kroz organizam. Arterije, krvni sudovi zaduženi za odvođenje hranljivih materija od srca ka ostalim organima, prestaju da vrše svoju funkciju, što za posledicu ima nekada male, a nekada teške zdravstvene problem kao što su moždani i srčani udar. Dok su zidovi zdravih arterija glatki i elastični, tako da kroz njih krv nesmetano prolazi, zidovi obolelih arterija su zadebljani i neprohodni, te organi povezani sa obolelom arterijom ne dobijaju dovoljnu količinu krvi za normalno funkcionisanje. Na oštećen unutrašnji sloj arterije se lako nakupljaju nove masne naslage koje izazivaju očvršćavanje i sužavanje same arterije, nekada i do potpunog začepljenja.

Simptomi

U prvim stadijumima ateroskleroze neće se javiti simptomi koji će vas upozoriti na njeno postojanje, što ovu bolest čini jednom od podmuklijih bolesti krvnih sudova. Prvi simptomi bolesti se manifestuju u trenutku kada je već došlo do začepljenja arterije, tačnije kada se njena prohodnost smanjila na 25%, ili više, od njenog poprečnog preseka.

U zavisnosti od toga u kom je delu tela došlo do smanjenja prohodnosti arterija, simptomi ovog oboljenja mogu da budu različiti.

Ako do zakrčenja arterija dođe u predelu glave, bolest će se ispoljavati kroz smetnje kretanja, koordinacije pokreta, probleme sa govorom, probleme sa vidom, a nekada i sa demencijom.

Ateroskleroza, bol u grudimaKada se radi o arterijama srčanog dela, najčešći simptomi su bol u grudima, osećaj pritiska i nelagodnosti koji može da se širi od grudi ka rukama, nogama i vratu, kao i osećaj stalnog umora.

Ako je došlo do sužavanja arterija donjih ekstremiteta, simptomi će se manifestovati kroz ukočenost i bol u nogama, kao i kroz otežano hodanje.

Sužavanja bubrežnih arterija će se ispoljiti ili kroz povećan krvni pritisak, ili kroz poremećaj rada bubrega.

Neke od najopasnijih bolesti koje nastaju kao posledica ateroskleroze su: angina pektoris, moždani i srčani udar.

Uzroci

Ateroskleroza je vrsta progresivne bolesti koja može nastati još u detinjstvu, da bi kroz život lagano napredovala do trenutka kada se ne pojave neki od simptoma koji ukazuju na to da nešto u organizmu ne funkcioniše kako treba. Uzroci za nastanak ateroskleroze su loše životne navike kao što su: nezdrava ishrana, prekomeran unos masne hrane i ugljenih hidrata, hipertenzija ili visok krvni pritisak, visok nivo holesterola ili triglicerida u krvi, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, a uzrok mogu biti i druga oboljenja kao što su dijabetes i hipertenzija.

Lečenje

Kao i na druga oboljenja krvnih sudova, i na aterosklerozu je najbolje preventivno delovati umerenim načinom života, izbalansiranom ishranom i umerenom fizičkom aktivnošću.

Pošto je glavni uzrok nastanka ove bolesti visok nivo masnoće u krvi, prvi korak ka izlečenju je snižavanje nivoa masnoće, što se može postići dijetalnom ishranom. Na prevenciju ovog oboljenja, kao i na usporavanje njenog razvoja, povoljno utiče hrana bogata omega 3 masnim kiselinama. Najbolje bi iz upotrebe bilo isključiti glavne neprijatelje naših krvnih sudova: cigarete i alkohol, a stresne situacije, koliko je u našoj moći, smanjiti na minimum.

Redovan sistematski pregled kao i redovnu kontrolu triglicerida, glukoze i holesterola u krvi, pomoći će vam da ovu bolest otkrijete u ranom stadijumu razvoja i da je držite pod kontrolom.

Nakon pedesete godine preporučuje se godišnji ultrazvučni pregled krvnih sudova, tzv. dopler, pogotovo osobama kojima je već utvrđeno suženje krvnih sudova, gojaznim ljudima, pušačima i osobama koje su često izložene stresu.

našoj ordinaciji možete dobiti sve savete vezane za bolesti arterijskih i venskih krvnih sudova, uraditi preglede, posavetovati se sa lekarom i otpočeti sa uspešnim lečenjem i samo vama prilagođenom terapijom. U zavisnosti od vrste problema, lekar će vam posavetovati koje korake treba preduzeti u cilju dijagnostifikovanja ili lečenja bolesti: kolor dopler krvnih sudova vratamozgarukunogu, unutrašnjih organa, ultrazvuk srca ili neki drugi dijagnostičko-terapijski postupak, samo su neki od pregleda koje kod nas možete obaviti.

MediHelp je uvek tu za Vas.

Povezani članci