Centar za ravnotežu i mogući poremećaji

centar-za-ravnotezu-i-moguci-poremecaji

Više faktora može da učestvuje u nastanku poremećaja centra za ravnotežuVrtoglavica je glavni simptom poremećene ravnoteže i uvek je treba shvatiti kao vrstu upozorenja. Ovo upozorenje se odnosi na osećaj nestabilnosti, održavanja ravnoteže prilikom stajanja ili kretanja,  položaja i orijentacije u prostoru.

Vrtoglavica predstavlja poremećaj orijentacije u prostoru  često praćeno znacima autonomnog nervnog sistema (mučnina, povraćanje, preznojavanje ili bledilo kože uz smanjeno lučenje pljuvačnih žlezda).

Pročitajte više o uzrocima vrtoglavica »

Centar za ravnotežu

Sistem za održavanje ravnoteže kod čoveka je veoma kompleksan. U održavanju ravnoteže učestvuju mnogi specifični mehanizmi. Naime, organ za sluh i ravnotežu je unutrašnje uho i 8. kranijalni moždani nerv. Oko takođe, učestvuje u održavanju ravnoteže, lokomotorni aparat, mišići, CNS. Podatke o položaju i balansu tela iz svih ovih organa, dobija mozak.

Ukoliko se ovi podaci razlikuju od onih na koje je naše telo naviklo, dolazi do pojave vrtoglavice, odnosno poremećaja ravnoteže. Vrtoglavica nije bolest. Ona predstavlja simptom koji iziskuje dalja istraživanja sa ciljem lečenja njegovog izvora. Vrtoglavica, takođe, često pokreće veoma izražen strah od padanja. U održavanju ravnoteže učestvuje i mali mozak jer deo vlakana iz vestibularnog nerva odlazi u deo malog mozga. Osim toga, zglobovi vrata odaju položaj glave u odnosu na telo, takođe.

Simptomi poremećaja ravnoteže

Poremećaj centra za ravnotežu u vidu vrtoglavice kao glavnog simptoma može da bude posledica degenerativnih promena vratnog dela kičme. Poremećaj ravnoteže se dešava često, s tim što povremeno ume da se pogorša. Nagli pokreti glave izazivaju pogoršanje nestbilnosti, takođe. Osim pomenutog, česta je pojava osećaja trnjenja lica, zujanja u ušima, a katkad i potrebom za povraćanjem.

Kada je reč, obično, o starijim osobama, vertebralne arterije mogu da budu manje ili više zahvaćene arteriosklerotskim promenama, a to bi direktno izazvalo poremećaj cirkulacije. U tom slučaju i glavobolja je čest pratilac, prolazna nagluvost, nestabilnost. Još jedan od simptoma poremećaja ravnoteže može da bude minimalno pomeranje zglobova vratnih pršljenova i time se, zapravo, mozgu šalju lažne informacije o položaju tela. Veoma je bitno istaknuti da, osobe koje primete ove simptome ne moraju obavezno imati bolove u vratnom delu kičme.

Prava dijagnoza se uspostavlja doplerom krvnih sudova glave (Transkranijalni dopler) i vrata ili retgenskim snimanjem.

Poremećaji centra za ravnotežu

Postoji više od 300 uzroka koji mogu da izazovu poremećaj centra za ravnotežu.

Najčešći poremećaji se odnose na:

  • Upalu vestibularnog nerva
  • Položajnu vrtoglavicu
  • Menierevu bolest
  • Tumor slušnog nerva
  • Poremećaji protoka krvi u mozgu
  • Degenerativne promene vratne kičme
  • Razne povrede
  • Napetost
  • Stres
  • Prekomerena naprezanja

Upala vestibularnog nerva se ogleda u napadu veoma intenzivne vrtoglavice koja može da traje danima i da ne popusti u potpunosti par nedelja.

Položajna vrtoglavica je ubedljivo najčešća. Nelagodan položaj vrata i glave pri ležanju, okretanju ili zabacivanju, može da izazove ovu vrstu vrtoglavice. Karakteristično za položajnu vrtoglavicu je to što simultano oči trepere, a zvuk ostaje nepromenjen.

Meniereva bolest, zapravo, je poremećaj mikrocirkulacije unutrašnjeg uha. Tipično za ovu bolest su nagli napadi vrtoglavice koji umeju da traju i do nekoliko sati. Mučnina, povraćanje, šum u uhu i pojava duple slike katkat, su propratni simptomi.

Tumor slušnog živca se odnosi na postojanje stalne vrtoglavice, manje ili više prisutne. Osim toga, oštećenje sluha ili vidni poremećaji funkcije drugih nerava mozga su, u tom slučaju evidentni.

 

Centar za vrtoglavice »

Centar za glavobolje »

Povezani članci