Čime se bavi dijetolog?

cime-se-bavi-dijetolog

Ono što jedete to ste vi

Koliko puta mesečno, sedmično ili dnevno zateknete sebe nad prepunim tanjirom hrane za koju znate da vam škodi. Nakon toga sledi griža savesti ili kod drugih trenutno zadovoljstvo koje se vremenom pretvori u kilograme viška ili neko hronično oboljenje. Uravnotežena ishrana vas čini svesnijom, srećnijom i, što je najvažnije, zdravijom osobom. Zato ne dozvolite da hrana kontroliše vas, već vi kontrolišite nju.

Ako ne možete sami – tu je dijetolog

O zdravoj ishrani se sve više govori, a i sami smo svedoci da smo okruženi sve većim brojem gojaznih ljudi. Višak kilograma je jedan od najvećih zdravstvenih i estetskih problema današnjice. Dakle, ljudi u teoriji znaju šta bi trebalo da rade, ali im to u praksi ide malo teže. Kada vam treba podstrek, pomoć i stručni savet – dijetolog je tu. MediHelp sada u okviru specijalističkog centra za dijetoterapiju nudi i pregled lekara specijaliste za ishranu.

Dijetolog se bavi proučavanjem hranljive vrednosti hrane i načinom na koji se te hranljive materije koriste u organizmu, kao i vezom između ishrane i zdravstvenog stanja pacijenta. Zdravim pacijentima će sugerisati kako da načinom ishrane podignu kvalitet života na viši nivo, dok će pacijentima sa zdravstvenim problemima ili viškom kilograma predložiti specijalni, individualni plan ishrane.

Nakon obavljenog pregleda, koji obuhvataju nalaze i anamnezu, pacijent dobija i individualni plan ishrane za svaki dan u nedelji. Bitno je naglasiti da je ovaj plan u potpunosti prilagođen vama, vašim potrebama, i vašem zdravstvenom stanju. Pregled obuhvata i precizno merenje svih parametara telesne mase. Individualni plan ishrane će vam pomoći da postignete, a onda i zadržite željenu telesnu težinu.

Kada mi treba savet dijetologa?

U slučaju da imate neki od sledećih problema, savet dijetologa vam može biti od pomoći:

Savetovanje o ishrani je ozbiljna i zahtevna profesionalna delatnost koja direktno utiče na zdravlje svakog čoveka, zato obratite pažnju na to u čije se ruke prepuštate i da li ta osoba ima stručne kvalifikacije za savetovanje o ishrani. U slučaju da vam je potreban specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi, slobodno kontaktirajte MediHelp i zakažite svoj pregled.

Povezani članci