Da li dijetolog može ispravnom ishranom da mi pomogne kod migrene?

Вa li dijetolog moze ispravnom ishranom da mi pomogne kod migrene

Dokazano je da je većina glavobolja upravo prouzrokovana sastojcima iz hrane koju svakodnevno konzumiramo. Mnogi pacijenti su godinama trpeli nepodnošljive glavobolje ni ne pomišljajući na to je upravo hrana njihov uzročnik, što je najčešći slučaj kod migrene.

Brz tempo života je hrana za migrene

Zdrava ishrana je preduslov za zdrav život. Pa iako to znamo, svedoci smo sve većeg broja gojaznih odraslih osoba, pa čak i dece, što je direktna posledica nebrige o načinu ishrane i namirnicama koje svakodnevno unosimo u svoj organizam. Neredovna i nezdrava ishrana pored lošeg uticaja na celi organizam, veoma nepovoljno deluju i na osobe sklone migrenama. Poremećaji u ishrani nastali su kao posledica sve bržeg tempa života, sve dužeg ostajanja na radnom mestu i sve češćeg konzumiranje brze hrane. Prvi „normalan“ obrok čovek sebi pripremi uglavnom tek oko 6 sati popodne, kada je već prošlo više od pola dana i kada je organizam potpuno iscrpljen i pregladneo. Loše prehrambene navike, kao i izbor namirnica koje svakodnevno konzumiramo polako, ali sigurno uzimaju svoj danak i ostavljaju svoj pečat na našim telima. Ono što mi spolja vidimo je – gojaznost, a šta se tek unutar tela dešava to nam može reći stručnjak koji se ovim poremećajima bavi – dijetolog.

Dobra stvar je to što kao što loša ishrana može da doprinese nastanku migrene, tako i zdrava ishrana može da doprinese njenom izlečenju.

Saznajte koja hrana nije za vas!

Organizam se sam čisti i prirodno odbacuje toksične hemikalije i otpade, međutim, brojni faktori mogu dovesti do disbalansa i poremećaja rada metabolizma, a samim tim i zadržavanja toksičnih materija u telu. Intoksikacija organizma ili prevelika količina toksina u organizmu sve češće predstavlja glavni okidač za nastanak glavobolja. U zavisnosti od vaših ličnih potreba naš dijetetičar će vam napraviti poseban plan ishrane i plan čišćenja organizma od toksina. Detoks režim ishrane može pomoći telu da se oslobodi ovih neprijatelja našeg organizma koji mogu da naškode celokupnom zdravlju, a koji su dokazano česti izazivači teških migrena.

Hrana je danas puna različitih dodataka, hemikalija, pojačivača ukusa koji direktno utiču na nerve i krvne sudove i dovode do pojave glavobolje. Do glavobolje najčešće dovodi hrana koja širi krvne sudova, a u nju spadaju: alkoholna pića, mesne prerađevine, proizvodi prepuni kvasca, čokolada i zreli sirevi, mada se u ovu grupu mogu uvrstiti i druge namirnice u zavisnosti od individualne osetljivosti pacijenta.

Najveći izazivači migrena su nitriti, tiramini i veštački zaslađivač aspartam.

U svojevrsnu intoksikaciju se može ubrojati i prekomerna upotreba lekova. Pacijenti često pokušavaju sami da izleče migrene što čine prekomernom upotrebom lekova i analgetika i tako razvijaju jednu vrstu glavobolje koja je upravo posledica prekomerne upotrebe lekova. Kako su ovakvi pacijenti već rezistentni na terapiju, kod njih se prvenstveno mora pristupiti specifičnoj detoksikaciji organizma.

Korekcije u ishranu, uz savetovanje sa našim dijetologom, mogu da budu od presudnog značaja za redukovanje pojava migrena.

Ishranom protiv migrene

Iako je to teško čuti, neku hranu morate izbegavati ukoliko želite da se rešite dosadnih i iscrpljujućih migrena. Naš dijetolog će vas posavetovati i napraviti režim ishrane namenjen samo vama i vašem zdravstvenom stanju. Kako bi dijeta imala efekta prvo je poželjno izbaciti hranu koja dovodi do pojave migrena, a onda se okrenuti onoj koja na njih blagotvorno deluje.

  • Voda

Vrlo često se kao izazivač migrene javlja hronična dehidratacija organizma.

  • Đumbir

Đumbir nekada na migrenu deluje bolje i od samih analgetika, a pritom nema nikakva neželjena dejstva.

  • Čajevi

Za migrene izazvane napetošću i stresom najbolji su čajevi kao što su nana, kamilica, matičnjak i valerijana, koji će vas smiriti i opustiti.

  • Kafa

Dok mala količina kofeina može da vas reši glavobolje, prevelik unos kofeina može da izazove širenje krvnih sudova i još jače bolove.

Namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom

Kao namirnice koje nisu saveznik glavobolja se uvek navode one namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom kao što su banane, krompir, bademi, kelj, riba, pšenične klice, suve kajsije i tamni pirinač.

Međutim, kada je režim ishrane u pitanju, stvari je najbolje ne generalizovati nego se obratiti stručnjaku koji će na osnovu testova i anamneze predložiti poseban i vama prilagođen režim ishrane.

Povezani članci