Kada se zbog glavobolje treba obratiti lekaru?

kada-se-zbog-glavobolje-treba-obratiti-lekaru

Glavobolje su najčešće dobroćudne i njihova pojava ne ukazuje na druga ozbiljnija oboljenja, međutim, ponekad glavobolja može predstavljati i veoma ozbiljan nagoveštaj nekih težih bolesti. U ovim slučajevima je veoma bitno reagovati na vreme, prepoznati simptome i blagovremeno se obratiti lekaru radi kvalitetne dijagnostike i lečenja.

Evo 12 vrsta glavobolja zbog kojih bi se trebalo obratiti lekaru:

1. Naglo nastala i intenzivna glavobolja

Kod ove vrste glavobolje iznenada ćete osetiti intenzivan bol izazvan prskanjem aneurizme (proširenog krvnog suda) u mozgu.

Ovakvo stanje predstavlja urgentno stanje u neurologiji, zbog koga se odmah morate javiti lekaru.

2. Glavobolja koja se javlja prvi put u životu ili je drugačijeg intenziteta od uobičajene glavobolje

Svaka novonastala glavobolja zahteva određeni stepen opreza, posebno ako za nju ne postoje realni uzroci kao što su: stres, glad, žeđ, premor, povrede… Ukoliko vam lekovi za bolove ne deluju u roku od 24 sata, i glavobolja ne prestaje, molimo vas da se obratite lekaru.

3. Glavobolja praćena povišenom temperaturom

Ukoliko je glavobolja praćena povišenom temperaturom i groznicom, postoji mogućnost da je u stvari reč o meningitisu ili upali mozga.

4. Glavobolja koja se konstantno pojačava u toku 24 sata

Nealarmantne glavobolje imaju tendenciju smanjenja intenziteta bola u toku vremena. Ukoliko se glavobolja konstantno pojačava, moguće je da se radi o nekom upalnom procesu unutar lobanje koji zahteva dodatno ispitivanje.

5. Glavobolja nakon povreda glave

Glavobolja nakon povrede glave je česta pojava koja najčešće ne ukazuje na ozbiljnija oštećenja mozga, ali nekada može biti posledica ozbiljnih povreda kao što su krvarenje unutar lobanje, prelom lobanje ili nagnječenje mozga.

6. Glavobolja koja se javlja uz smetnje u govoru, otežano pokretanje ruku ili nogu, poremećaje u govoru ili ravnoteži

Ovi simptomi, praćeni glavoboljom, ukazuju na oštećenje mozga koje je najčešće posledica infarkta, krvarenja u mozgu ili tumora.

7. Bol u predelu oko i iza očiju

Ako se bol počne širiti na predeo oko i iza očiju, postoji mogućnost da imate glaukom, pritisak koji preseca dotok krvi do oka i može dovesti i do slepila.

8. Glavobolja koja se prvi put javlja posle pedesete godine života

Ako glavobolje prvi put počnu da se javljaju tek u kasnijoj životnoj dobi, savetujemo vam da se u tom slučaju obratite vašim lekaru koji će ispitati njihove uzroke. Kao i kod nekih drugih vrsta, uzrok i ovih glavobolja mogu biti krvarenje u mozgu, infarkt ili tumor.

9. Glavobolja koja se ujutru pojačava

Jutarnje glavobolje praćene mučninom i nagonom za povraćanjem čest su znak unutarlobanjskog pritiska koji može biti posledica ili tumora na mozgu ili nekog drugog oboljenja.

Glavobolja u trudnoći

10. Glavobolja koja traje duže od 72 sata

Neke dobroćudne glavobolje, kao što je slučaj sa migrenom, mogu trajati i duže od 72 sata, ali ako ta glavobolja na neki način izlazi iz uobičajenih okvira, a traje duže od 72 sata, to je znak da možda i ne ukazuje na toliko bezazlene uzroke, koje svakako dodatno treba ispitati.

11. Glavobolja u trudnoći

Glavobolje u trudnoći su česta pojava, međutim, ukoliko se glavobolje javljaju češće i intenzivnije su nego obično, bilo bi dobro da se u vezi sa tim konsultujete sa svojih lekarom.

12. Glavobolje kod ljudi koji se leče od kancera

Ova vrsta glavobolje može ukazivati na moguće moždane metastaze.

Za sve dodatne informacije i pitanja možete se javiti MediHelp timu za dijagnostiku i lečenje glavobolja i migrena.

Povezani članci