Kako se pripremiti za holter krvnog pritiska?

Kako se pripremiti za holter krvnog pritiska

Holter krvnog pritiska je postupak kojim se krvni pritisak meri tokom 24 časa u određenim intervalima. U odnosu na jednokratno merenje krvnog pritiska, koji vam nudi rezultate srčanog ritma i vrednosti arterijskog krvnog pritiska samo u trenutku merenja, holter beleži oscilacije krvnog pritiska u toku celog dana i noći. Rezultati dobijeni ovakvim merenjem veoma su važni zbog bolje dijagnostike, praćenja efekata terapije i procena rizika od mogućih komplikacija.

Šta treba da uradim pre postavljanja holtera?

Često se pacijenti pitaju da li treba da prestanu da piju svoju redovnu terapiju pre postavljanja holtera? Odgovor je – ne, normalno nastavite sa uzimanjem terapije i pre postavljanja aparata i tokom ova 24 sata. Ukoliko vam je vreme za uzimanje terapiju pre postavljanja holtera, popijte svoju terapiju i onda dođite kod lekara.

Kako se u toku nošenja ne preporučuje kupanje ili tuširanje da se aparat ne bi oštetio, savetujemo pacijente da se neposredno pre posete lekaru istuširaju, jer će sledeći put to moći da urade tek po skidanju aparata.

Poželjno je obući lagodnu garderobu koja se lako skida kako ne bi došlo do pomeranja aparata i neadekvatnog merenja pritiska. Ruka treba da bude slobodna kako bi se aparat adekvatno namestio.

Kako sam uređaj izgleda?

Uređaj se sastoji od rekordera koji registruje promene krvnog pritiska i nosi se u torbici oko pojasa, a koji je povezan sa manžetnom postavljenom na nadlakticu leve ruke. Manžetna će se u određenim intervalima u toku dana naduvavati i tako ćete znati kada je merenje krvnog pritiska u toku. Sam holter je veličine mobilnog telefona i veoma je lagan, te vas neće ometati u svakodnevnim aktivnostima.

Kako da se ponašam dok nosim holter?

Dok nosite holter možete da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Ono što će lekar od vas tražiti pri postavljanju holtera je da u naredna 24 sata vodite dnevnik svojih aktivnosti. U dnevnik upisujete aktivnosti koje ste obavljali u toku dana i smetnje koje ste pritom imali (ukoliko ste ih imali). U dnevnik upisujete i vreme obavljanja aktivnosti kao i vreme trajanja smetnji. Obavezno zabeležite koliko dugo bol traje, kako se osećate po uzimanju terapije, vreme odlaska na spavanje kao i vreme buđenja.

Koliko često se vrši merenje pritiska?

Merenje pritiska se tokom dana najčešće vrši na pola sata, a noću na sat vremena. Holter je isprogramiran da sam vrši merenje, tako da ga vi sami ne morate aktivirati. Aparat aktivira lekar i on ga i isključuje po završetku merenja. Savetujemo vam da, dok je merenje krvnog pritiska u toku i kada se manžetna naduva, izbegavate nagle pokrete, da ne govorite, da se umirite i sačekate da se merenje završi. Dakle, ukoliko hodate, zastanite i umirite se kako bi merenje bilo što preciznije. Poenta ovog merenja je da otkrije probleme koji nastaju pri svakodnevnim aktivnostima, tako da bi trebalo da probate da se ponašate što prirodnije.

A nakon skidanja holtera?

Nakon skidanja aparata podaci dobijeni merenjem se prebacuju na kompjuter i posebnim programom analiziraju. Kardiolog zatim očitava rezultate i iznosi svoje zaključke.

Zašto da se opredelim za holter krvnog pritiska?

Kako se arterijski krvni pritisak u toku dana menja, a zavisi i od različitih situacija: mirovanja, doba dana i noći, fizičkog napora i stresa, nošenje holtera vas može dovesti do pouzdanijih rezultata i ranog otkrivanja hipertenzije, a samim tim i do blagovremenog uvođenja antihipertenzivne terapije. Holter krvnog pritiska se primenjuje kao jedna od dijagnostičkih procedura kod pacijenata koji imaju lupanje i preskakanje srca, glavobolje, vrtoglavice, gubitak svesti, bol u grudima ili drugih tegoba koje upućuju na zakrčenje krvnih sudova srca. Holterom se kontrolišu i efekti antihipertenzivne terapije, ukoliko je već uzimate, kao i korekcija vremena uzimanja terapije. Nošenje holtera je potpuno bezbolna procedura koja sa sobom ne nosi nikakve rizike.

Povezani članci