Kratkotrajan gubitak svesti – mogući uzroci

kratkotrajan-gubitak-svesti-moguci-uzroci

Kratkotrajni gubitak svesti ili nesvestica (sinkopa) je stanje koje se dešava kada osoba nije u potpunosti svesna sebe i okoline. Nesvestica zapravo podrazumeva stanje potpunog ili delimičnog gubitka svesti, kada je pomućena ili pak otsutna svesnost o ljudima ili dešavanjima u okruženju. Gubitak svesti ne treba mešati sa delirijumom (stanje zbunjenosti i “pomućene” svesti), običnim snom, hipnozom i drugim stanjima u kojima osoba odgovara na stimulaciju iz okoline.

Kratkotrajan gubitak svesti kao pojam

Gubitak svesti može da bude dugotrajan i kratkotrajan. Termin “gubitak svesti” je veoma širok pojam u medicini, stoga postoji mnogo uzroka koji mogu da dovesti do gubitka svesti. Nesvestica se može javiti kao posledica traumatske povrede mozga, hipoksije mozga (za vreme moždanog udara), trovanja lekovima koji smanjuju aktivnost centralnog nervnog sistema (lekovi u kombinaciji sa alkoholom), smanjenim dotokom krvi do mozga, poremećajem srčanog ritma, učestalim i teškim migrenama, ali i kao posledica mnogih drugih uzročnika.

 

Sinkopa predstavlja tipični kratkotrajni gubitak svesti. Za ovu vrstu gubitka svesti je karakteristično da je iznenadan, kratkog trajanja i spontanog oporavka. Najčešći uzrok je smanjena moždana cirkulacija usled niskog krvnog pritiska.

Simptomi

Postoje neki slučajevi gde je gubitak svesti propraćen prodromalnim simptomima koji prethode tom stanju. Ovi simptomi se ogledaju u prebledelosti osobe, znojenju, zamućenom vidu, povraćanju, itd.

Slučajevi mogu imati različite ishode, od fatalnih po život do potpuno bezopasnih.

Uzročnici gubitka svesti

Postoji više razloga za kratkotrajne gubitke svesti ili nesvestice.

Najčešći su tzv. kardiološki razlozi provocirani nepravilnim srčanim radom, kao i “vaskularni”, u slučajevima poremećaja refleksne kontrole napetosti zidova telesnih krvnih sudova, kada se oni iznenada “dilatiraju-rašire”, te u tom momentu mozak ostaje bez zadovoljavajuće cirkulacije, a samom tim bez kiseonika i hranljivih materija. Ovaj poremećaj se još naziva i “ortostatskom hipotenzijom”. Postoje i drugi razlozi koji provociraju ovakva stanja, u prvom redu u toku izloženosti intenzivnim bolovima, u toku kijanja i povraćanja, ali i prilikom iznenadnih spoznaja neprijatnih vesti i dogadjaja… Aterosklerotična bolest karotidnih arterija vrata može takodje biti uzrok sinkope.

EKG i kolor dopler dijagnostika krvnih sudova vrata i glave (Transkranijalni dopler) mogu da otkriju prave uzroke za nastanak ovog oboljenja i, shodno tome, isti mogu na ispravan način da se leče.

 

Centar za ravnotežu i mogući poremećaji »

Kratkotrajan gubitak svesti – mogući uzroci »

Šta je vrtoglavica? »

Centar za vrtoglavice »

Povezani članci