Lečenje bolesti krvnih sudova

lecenje-bolesti-krvnih-sudova

Bolest krvnih sudova je jedna od najučestalijih bolesti modernog doba. Prema istraživanjima bolesti srca i krvnih sudova su uzročnik smrti broj jedan kako u Srbiji, tako i u svetu. Stil života savremenog čoveka doveo je do porasta broja ljudi koji imaju problema sa bolestima arterijskih i venskih krvnih sudova. Loša ishrana, brz način života, neredovni obroci, pušenje, dugotrajno sedenje ili stajanje, stres, hipertenzija, dijabetes, kao i neki drugi faktori, doveli su do porasta broja obolelih od kardiovaskularnih bolesti. Do oboljenja najčešće ne dolazi delovanjem jednog , već istovremenim delovanjem više faktora.

U bolesti krvnih sudova spadaju bolesti arterijskih i venskih krvnih sudova kao što su bolesti arterija mozga, vrata, ekstremiteta, srca i aorte, dok u oboljenja venskih krvnih sudova spadaju proširene vene, zapaljenja i tromboze površinskih i dubokih venskih sudova.

Sva zakrčenja krvnih sudova, ukoliko se blagovremeno i pravilno ne tretiraju, mogu dovesti do ozbiljnih i teških bolesti kao što su angina pektoris, infarkt i moždani udar.

Šlog (moždani udar) i poremećaji moždane cirkulacije»

Lečenje bolesti krvnih sudova u početnom stadijumu

Prevencija je najbolji način delovanja što se ove bolesti tiče. Promenom životnih navika drastično možete popraviti svoje zdravstveno stanje, kao i stanje vaših krvnih sudova. Kako ćete to postići? Tako što ćete iz svog života isključiti faktore rizika: stres, cigarete, masnu hranu, ugljene hidrate, celodnevno sedenje i td.

Namirnice koje vole vaši krvni sudovi

Crveno i bobičasto voće i povrće imaju visok nivo antioksidanasa, koji redukuju oksidativni stres i smanjuju rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.

Beli luk štiti srce i krvne sudove, smanjuje nivo ukupnog holesterola, smanjuje nivo (LDL) lošeg holesterola, sprečava pojavu ugruška smanjujući krvni pritisak, a deluje i kao prirodni antioksidans.

Limun je poznat kao biljka koja čisti krvne sudove, a zbog velike količine vitamin C, limun je dobar i za jačanje zidova krvnih sudova.

Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i bundevinim semenkama, blagotvorno će delovati na vaše krvne sudove, kao i omega 6 masne kiseline, koje se nalaze u maslinovom ulju, povrću, koštunjavom voću i integralnim žitaricama. Omega 3 masne kiseline, kao i voće i povrće, sadrže prirodne salicilate koji sprečavaju preterano zgrušavanje krvi.

Ishrana kao lek – Sprečite moždani udar (šlog) »

kolor dopler krvnih sudova vrata i mozgaLečenje bolesti krvnih sudova medikamentima

Medikamentozna terapija je najčešće dovoljna u početnim fazama bolesti. Kako bi se došlo do prave dijagnoze, potrebno je obaviti ispitivanja krvnih sudova (kolor dopler krvnih sudova vrata (CDFI)transkranijalni kolor dopler krvnih sudova mozga (TCCD)kolor dopler arterija i vena rukukolor dopler arterija i vena nogu, ultrazvuk srca (ehokardiografija), kolor dopler krvnih sudova unutrašnjih organa i aorte, funkcionalno ispitivanje venskih sudova kod centralne venske insuficijencije, test vazomotorne reaktivnosti transkranijalnim doplerom ili embolus detekcija transkranijalnim doplerom), da bi se po dobijanju rezultata ispitivanja mogla prepisati adekvatna terapija.

Pacijentima se najčešće prepisuju lekovi za masnoće u krvi (statini), koji smanjuju vrednosti lošeg (LDL) holesterola. Oni usporavaju i zaustavljaju gomilanje masnih naslaga u arterijama.

Lečenje bolesti krvnih sudova hiruškim putem

Kada lekovi nisu dovoljni, pacijent se podvrgava nekim hirurškim zahvatima koji spadaju u domen vaskularne hirurgije ili kardio hirurgije.

U zavisnosti od vrste zakrčenja, zavisi i odabir vrste hirurškog zahvata kome će pacijent biti podvrgnut. Nekada se radi o operaciji proširenih vena, nekada je neophodno hirurško lečenje u vidu endarterektomije, intervencije vađenja plaka iz arterije na mestu kritičnog suženja, ili bajpas operacije krvnih sudova.

Sve ove intervencije uspešno mogu rešiti problem zakrčenih krvnih sudova, ali se i od pacijenta, po obavljenoj intervenciji, očekuje promena životnih navika koje su do bolesti i dovele, kako se problemi ne bi vratili na tom ili nekom drugom mestu.

Centar za bolesti krvnih sudova »

Moždani udar, značaj dopler dijagnostike »

Povezani članci