Migrene, glavobolje i hormoni

migrene-glavobolje-i-hormoni

Ako ste žensko i patite od migrene, verovatno ste zapazili da se ovi bolovi dešavaju baš pred vaš menstrualni period. Ovakve vrste migrenske glavobolje se nazivaju menstrualne migrene, i vrlo često su upornije od onih “izmedju ciklusa”, a i teže se leče lekovima za migrenu.

Šta je zajedničko hormonima i glavoboljama?

Glavobolje kod žena, konkretno migrenske glavobolje, su usko povezane i moguće provocirane nivoom ženskog hormona, estrogena, za vreme menstruacije. Premenstrualne migrene se obično pojavljuju za vreme ili nakon pada ženskog hormona estrogena i progestrogena.

Migrene se značajno ređe javljaju ili su odsutne za vreme trudnoće – ovo se posebno odnosi na žene koje su prethodno patile od (pre)menstrualnih glavobolja. Moguća je pojava glavobolje za vreme prvog trimestra, ali nakon toga manje su šanse za pojavu glavobolje.

Šta uzrokuje hormonske migrene kod žena?

Pilule koje se koriste protiv neželjene trudnoće, kao i terapije koje podrazumevaju dodatak hormona za vreme menopauze mogu da prouzrokuju migrene kod nekih žena.

Godine 1966. naučnici su ustanovili da migrene imaju tendenciju pogoršanja kod žena koje koriste lekove za kontracepciju, posebno kada je reč o lekovima sa povećanom dozom estrogena. Lekovi sa manjom koncentracijom estrogena i oni sa progestrogenom mogu da stvaraju manje neželjenih dejstava.

Kako lečiti menstrualne migrenske glavobolje?

Lekovi iz grupe Triptana, antiinflamatorni lekovi i nesteroidni analgetici otklanjaju menstrualne migrenske glavobolje.
Ovi lekovi podrazumevaju sledeće nazive:

  • Triptani (sumatriptan, frovatriptan, zolmitriptan…)
  • Ibuprofen
  • Naproksen , diklofenak, ketorolak, meloksikam itd.
  • Paracetamol

Ovi lekovi se mogu primenjivati jednokratno, za prekid aktuelne glavobolje, a postoje i protokoli koji podrazumevaju primenu pojedinih lekova od pobrojanih za prevenciju menstrualne migrene. Lekar treba da vam kaže kada da počnete sa korišćenjem ovih lekova (obično je to dan-dva pre početka menstruacije). Lekovi za ovu svrhu treba da se uzimaju čitavo vreme menstruacije.

Postoje lekovi koji mogu da se uzmu samo na recept, a to su:

  • Triptani
  • Propanolol (Inderal)
  • Antiepileptici: topiramat (Topamax) i Na-Valproat (Eftil R)
  • Takođe i Verapamil kao kalcijum antagonista.

Osim pomenutih lekova, nekad je neophodna upotreba diuretika za vreme menstruacije, kao i smanjena doza unosa soli. U određenim slučajevima lekar može da savetuje upotrebu lekova koji kontrolišu nivo hormona u telu.

Povezani članci