Psihoterapijom do rešenja

Woman talking to therapist on sofa at home

Nije to za mene

Načuli ste nešto o psihoterapiji i imate problem koji sami već dugo ne možete da rešite, ali ipak mislite da problem nije toliko velik da zahteva lekarsku pomoć. Jedan od najvećih mitova vezanih za psihoterapiju je da je ona namenjena samo „ludacima“. I kada se odluče da potraže pomoć psihoterapeuta, ljudi često ne govore o tome drugima iz svog okruženja, plašeći se da će oni steći pogrešno mišljenje o njima. Međutim, stvari su jednostavne: kako što idete kod zubara kad vas boli zub, tako je normalno obratiti se i psihoterapeutu kada imate neke psihičke smetnje ili jednostavno želite poboljšati kvalitet svog života radom na sebi, otkrivanjem svojih potencijala i novih izvora motivacije.

Imate problem, a mi imamo rešenje

Pacijenti se za posetu psihoterapeutu odluče onda kada probaju sve kako bi rešili problem koji ih muči, ali im to ne polazi za rukom. Često se kao problem javljaju dugi poremećaji raspoloženja, stanja depresije, straha, anksioznosti, psihosomatski poremećaji, fobije, teskobna stanja koja su posledica suočavanja sa nekom hroničnom bolešću, poremećaji ishrane, psihotični poremećaji. Ljudima je sve više potrebna pomoć i u snalaženju u novonastalim situacijama: suočavanje sa stresom na novom poslu, gubitak bliske osobe ili razvod, gubitak posla, a nekada jednostavno žele da poprave i unaprede problematični bračni ili partnerski odnos.

Ovo su neka od stanja u kojima psihoterapija može biti od pomoći:

 • Duže vreme niste u stanju da se izborite sa problemom iako se trudite
 • Konstantno ste pod stresom i neprestano brinete
 • Dugo se borite sa osećajem tuge i bespomoćnosti
 • Imate problema sa alkoholom, narkoticima i zavisnošću od kockanja
 • Imate česte napade panike
 • Doživeli ste traumu sa čijim posledicama ne možete da se izborite
 • Imate poremećaj u ishrani (bulimija i anoreksija)
 • Skloni ste opsesivno-kompulsivnim radnjama
 • Odnosi sa bliskim ljudima su vam napeti i zategnuti
 • Imate trenutnu poteškoću i problem za čije vam je rešenje potrebna pomoć
 • Konstantno osećate bes i ljutnju

Psihoterapija može biti učinkovita i kod osoba koje nemaju nikakve psihičke probleme i kojima nije potrebno lečenje već stručna podrška u prevladavanju nekih trenutnih problema. Evo još nekih domena u kojima se psihoterapija pokazala kao dobar izbor:

 • Lični rad i razvoj
 • poboljšanje kreativnih sposobnosti
 • Problemi sa samopouzdanjem
 • Problemi sa motivacijom
 • Poboljšanje radne efikasnosti

Kako izgleda jedna seansa?

Psihoanaliza je dubinski terapijski pristup u kojem se razgovorom pokušava da se dođe do uzroka nekih poremećaja, osveštavajući ih i izvlačeći ih iz sfere nesvesnog na površinu. Psihoanalitičar pokušava da dopre do nesvesnog dela ličnosti kao izvora problema ohrabrujući pacijenta da govori o svom životu, emocijama, strahovima, snovima. Zadatak psihoterapeuta je da stvori prijatnu atmosferu u kojoj će se pacijent osloboditi da govori o svim svojim problemima i osećanjima. Broj potrebnih seansi je individualan i zavisi od vrste problema i motivacije klijenta da ga reši. Uspešnost terapije, pored motivisanosti klijenta, zavisi i od odnosa terapeuta sa pacijentom. Pacijent bi sa terapeutom trebalo da se oseća sigurno i slobodno da razgovara o svemu. Terapeut je objektivna i neutralna osoba koja vas ni u jednom trenutku neće osuđivati ni zbog čega. Sa terapeutom morate razviti osećaj poverenja i osećati se prijatno u toku seanse. Odabir psihoterapijskih metoda (kognitivno-bihejvioralna, suportativna ili psihoanalitička psihoterapija, biofeedback ili neurofeedback) i tehnika vrši terapeut koji će po uvidu u problem odabrati najučinkovitiju metodu za rešenje vašeg problema.

Preduslov za dobro fizičko zdravlje je briga o mentalnom zdravlju, pa zato ne prezajte od toga da se, u slučaju kada vam je pomoć potrebna, obratite lekaru koji vam može pomoći. Ukoliko želite da sa psihoterapeutom razgovarate u svom domu, slobodno nam se obratite jer MediHelp nudi mogućnost kućnog lečenja.

Povezani članci