Simptomi šloga

simptomi-sloga

Moždani udar, ili šlog, je oboljenje moždanog tkiva koje nastaje kao posledica poremećaja cirkulacije u mozgu. Pojava simptoma koji ukazuju na šlog govori da mozak ne dobija dovoljno krvi koja mu je neophodna za pravilno funkcionisanje.

Kako prepoznati simptome šloga?

Simptomi moždanog udara se mogu razviti naglo ili postepeno. Evo kako se ovaj poremećaj cirkulacije najčešće ispoljava:

 • Osećaj slabosti u jednoj polovini tela 
  Obično dolazi do slabosti u udovima suprotne strane polovine mozga koji je preživeo udar. Udovi postaju slabi, teško ih je kontrolisati, a nekada dolazi i do potpune paralize. Ukoliko ne možete da kontrolišete ruku ili nogu, da ih podignete i zadržite barem deset sekundi, to je očigledan znak da ste doživeli moždani udar.
 • Smetnje u govoru
  Ovo je jedan od najčešćih simptoma šloga, koji se javlja i kod slabijih moždanih udara. Pacijenti obično imaju problema kako pri izgovaranju reči, tako i pri razumevanju govora. Ljudi koji su doživeli šlog često ne mogu da završe rečenicu ili pronađu termin za neku svakodnevnu stvar.
 • Vrtoglavica, gubitak ravnoteže i mučnina
  Problemi sa balansom i koordinacijom, mučnina, povraćanje i vrtoglavica su ovako ujedinjeni simptomi koji mogu da ukažu na ceo spektar mogućih oboljenja, a između ostalog – i na šlog. Svakako je bitno ne zanemarivati ovakve simptome i obratiti se lekaru koji će otkriti njihov uzrok.
 • Iznenadan i snažan bol
  Iako bol nije tipičan simptom moždanog udara, nekada se ovaj poremećaj može ispoljiti i na ovaj način i to kroz snažan i iznenadan bol u grudima, ruci, nozi ili jednoj strani lica.
 • Jaka glavobolja
  Iznenadna i veoma jaka glavobolja jedan je od češćih simptoma moždanog udara. Kako glavobolja može da ukazuje i na niz drugih oboljenja, najbolje bi se bilo obratiti lekaru i zatražiti stručno mišljenje.
 • Smetnje sa vidom
  Moždani udar može da prouzrokuje i probleme sa vidom koji će se ispoljiti kroz pojavu duplih slika, crnih tačaka, zamagljenu sliku ili čak potpuni gubitak vida.
 • Poremećaji svesti
  Poremećaji svesti izazvani šlogom mogu da variraju od trenutne dezorijentisanosti u prostoru i vremenu, konfuzije, pa sve do kome.

Kako pravilno i blagovremeno reagovati na prve simptome?

Veoma je važno, kada ste prepoznali simptome koji ukazuju na moždani udar, pravilno reagovati. Što se pre započne sa tretmanom, šanse za nastanak ozbiljnijih oštećenja moždanog tkiva i trajnog invaliditeta su znatno manje.

 • Ukoliko primetite jedan ili više simptoma koji ukazuju na šlog a traju nekoliko minuta, odmah pozovite hitnu pomoć.
 • Zapamtite vreme nastanka prvih simptoma jer će to medicinskom osoblju dosta olakšati dijagnostiku. Ukoliko se adekvatno reaguje u prvih 4-5 sati od nastanka moždanog udara, šanse za otklanjanje većeg broja posledica koje šlog sa sobom nosi su znatno veće.
 • Ne dajte osobi nikakve lekove!

Povezani članci