Šta je to benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica?

sta-je-to-benigna-paroksizmalna-poziciona-vrtoglavica

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica predstavlja poremećaj nastao u unutrašnjem uhu. Glavni simptomi ovakve vrste vrtoglavice se ogledaju u ponavljajućim epizodnim napadima vrtoglavice pri pomeranju glave. Benigna paroksizmalna vrtoglavica je najčešći uzrok nastanka simptoma vrtoglavice.
Simptomi i znaci nastanka benigne paroksizmalne pozicione vrtoglavice:

  • Povraćanje je najzastupljeniji simptom i zavistan je o jačini vrtoglavice i uzroka bolesti.
  • Propratno povraćanje, mučnina.
  • Paroksizam – iznenadna pojava vrtoglavice koja traje svega do par minuta.
  • Presinkopa (osećaj nesvestice), sinkopa (nesvest) – netipična, ali moguća.
  • Rotacioni nistagmus – poigravanje oka ka uhu u kojem je oboljenje prisutno.
  • Vertigo, tj. vrtoglavica

Većina pacijenata ovakve simptome primeti pri naglim pokretima glave. Mnogi od njih znaju i koji su to tačno pokreti koji su indicirali vrtoglavicu i osećaj nestabilnosti. Ukoliko je nistagmus potpuno horizontalan i ukoliko traje duže od minute, smatra se da je problem u vodoravnom polukružnom kanalu uha. Karakteristično posebno za ovu vrstu vrtoglavice jeste da pacijenti ne osećaju utrnulosti ili slabost bilo koje vrste, ali ukoliko su učestali ovi simptomi mogu da ukažu i na bolest srca.

Naglo pomeranje glave u bilo koju stranu može da pokrene naglu pojavu vrtoglavice koja traje od par sekundi do par minuta. Najčešći pokret koji uzrokuje ovaj osećaj jeste zabacivanje glave nagore ili spuštanje nadole (saginjanje) ili okretanje u krevetu.

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica može da se pogorša subjektivno, promenom atmosferskog pritiska – učestali simptomi vrtoglavice mogu da budu izraženi posebno pred padavine kao što je kiša. Nedovoljno sna i stres takođe pogoršavaju ovu vrstu vrtoglavice.

Uzroci nastanka benigne paroksizmalne vrtoglavice:

U labirintu postoje nagomilani kristali kalcijum karbonata, argonita ili magnezijuma (statokonije/otokonije) koji imaju ulogu registracije promene linearnog ubrzanja i gravitacije. Ovi kristali imaju svoj poseban položaj. Međutim kod osoba koje pate od benigne paroksizmalne pozicione vrtoglavice ovi kristali ne stoje u odgovarajućem položaju u utrikulusu uha i pomeraju se nekad u polukružne kanale. Stoga, naglo pomeranje glave pomera ove kristale i rezultira u osećaju vrtoglavice. Ova vrsta vrtoglavice najčešće se javlja kod ljudi starijih od 60 godina. Osim starosne dobi, drugi poznati faktori nastanka su povrede glave, unutrašnjeg uha i infekcije kao što je labirintitis.

Dijagnoza bolesti

Pacijent se podvrgava rotacionim testovima sa ciljem utvrđivanja da li je posteriorni polukružni kanal uključen u problem ili neki drugi deo uha. Naglo okretanje glave će stvoriti vrtoglavicu i nistagmus te će se na taj način utvrditi bolest. Lečenje medikamentima se obično radi u akutnoj fazi. Ovi lekovi su obično bazirani na antihistaminicima i antiholinergičnim sredstvima.

Povezani članci