Uzroci oboljenja krvnih sudova

uzroci-oboljenja-krvnih-sudova

Hipertenzija, povišen krvni pritisak, je najčešći i najznačajniji faktor rizika za razvoj ateroskleroze.

Višegodišnji povišen sistolni (iznad 135mmHg) i dijastolni (iznad 85mmHg) krvni pritisak oštećuje endotel zida krvnog suda i izaziva zadebljanje medijalnog sloja. Ukoliko je hipertenzija udružena sa hiperlipoproteinemijom, dijabetom i drugim faktorima rizika (obilna i neadekvatna ishrana i pušenje), proces ateroskleroze je ubrzan. Značajan je i poremećaj frakcija holesterola sa povećanim riuzikom srazmerno povećanju vrednosti LDL frakcije u odnosu na HDL frakciju.

Moždani i srčani udar, kao i oboljenje perifernih krvnih sudova arterija i vena sa poremećajem protoka su posledice višegodišnjeg ateroskleroznog procesa.

 

Starosna dob je drugi najznačajni faktor rizika za razvoj ateroskleroze. Proces se neumitno razvija sa starenjem.Pod većim rizikom je muški deo populacije već od 55. godine života, i žene starije od 65god. života. Kasnije se rizik od vaskularnih komplikacija prouzrokovanih aterosklerozom izjednačava u oba pola.

 

Gojaznost je značajan faktor rizika jer povećava sklonost ka razvoju hipertenzije, hiperlipidemije i dijabeta.

Kontrola faktora rizika, kao i njihov terapijski tretman usporava proces ateroskleroze. Pored higijensko dijetetskog režima ishrane koji podrazumeva restrikciju životinjskih masti, kuhinjske soli i ugljenih hidrata, veoma je važno regulisati arterijski krvni pritisak, nivo LDL frakcije holesterola,triglicerida i glikemiju (nivo glukoze u krvi).

 

Pušenje cigareta, kao štetna navika, izaziva oštećenje endotela krvnih sudova i zadebljanje mediji sa naročitom predilekcijom za krvne sudove srca i arterijske krvne sudove donjih ekstremiteta.

 

Centar za bolesti krvnih sudova – Angiologija »

Povezani članci