Vaskularne demencije

vaskularne-demencije

Autor: Prim. dr med. sc. Dragana Kuljić Obradović, neurolog

DemencijaMozak starije osobe i alchajmerova bolest nije jedna bolest već predstavlja grupu oboljenja koju odlikuje značajna heterogenost etioloških faktora, različita klinička slika, kao i tok bolesti i prognoza. Razlikovanje pojedinih vrsta demencija, kao i njihova rana dijagnostika značajne su zbog različitog dijagnostičkog i terapijskog pristupa.

Vaskularne demencije su po učestalosti odmah iza degenerativnih. Glavna odlika ove vrste demencija je da je uzrok propadanja kognitivnih funkcija postojanje vaskularne bolesti mozga. Da bi se postavila dijagnoza vaskularne demencije potrebno je da su zadovoljeni kriterijumi za demenciju, da postoji vaskularna bolest mozga i da se demencija pojavila 3 meseca nakon moždanog udara ili postoji stepenasta progresija demencije.

Najveći riziko faktor za nastanak vaskularne demencije je starije životno doba, raniji moždani udari, povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, šećerna bolest, srčana oboljenja, ali i neadekvatna ishrana i fizička neaktivnost takođe povećavaju rizik za njenu pojavu.

Uzroci demencije » 

Klinička slika vaskularnih demencija je veoma raznolika, ali postoje znaci koji bude sumnju da se radi o ovoj vrsti demencije. Karakteristično je da početak demencije može biti nagao i da je pogoršanje stepenasto.  Pored znakova demencije u smislu poremećaja pamćenja, pažnje i koncentracije, govora, javljaju se i smetnje planiranja i otežano obavljanje uobičajenih obaveza. Rana pojava smetnji hoda i padova, poremećaji mokrenja, gutanja, govora, izmene ličnosti i raspoloženja, apatija, depresija, emocionalna inkontinencija, psihomotorna usporenost,  noćna konfuznost uz odgovarajući neurološki nalaz ukazuju na potrebu da se obave dalja ispitivanja. Neophodno je uraditi neuropsihološko testiranje koje može ukazati na profil neuropsiholoških deficita koji odgovara vaskulanoj demenciji, kao i neurovizualizacione tehnike (CT i/ili MRI mozga). Ukoliko se potvrdi da postoji vaskularna demencija dalja ispitivanja treba nastaviti kao i kod drugih vaskularnih bolesti mozga.

Kada se postavi dijagnoza vaskularne demencije treba pratiti kako razvoj kliničke slike, tako i riziko faktore, a u terapiji treba odmah započeti sekundarnu prevenciju vaskularne bolesti mozga koja zavisi od postojanja pratećih bolesti.

Povezani članci