Zašto mi otiču ruke i noge?

zasto-mi-oticu-ruke-i-noge

Oticanje zglobova na rukama i nogama, oticanje šaka i stopala, kao i celih ruku i nogu mogu da budu trenutni i bezopasni, dok nekada mogu da ukažu i na neku od ozbiljnih hroničnih bolesti i da predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem.

Šta je edem?

Zadržavanje vode u tkivima koje dovodi do oticanja ruku i nogu zove se još i periferni edem. Organizam funkcioniše tako da sam reguliše i održava optimalnu količinu vode neophodnu za normalno funkcionisanje ćelija. Disbalansom količine tečnosti u organizmu dolazi do njenog zadržavanja i stvaranja otoka. Edemi nekada mogu biti direktna posledica loše cirkulacije krvi i limfe, a nekada mogu ukazivati i na neka ozbiljnija oboljenja. Otok sam po sebi nije bolest nego je najčešće simptom koji ukazuje na neku drugu bolest. U tom slučaju edem se leči lečenjem bolesti koja je do njega i dovela.

Limfedem

Uzrok oticanja nogu može da bude loša cirkulacija, pre svega loše funkcionisanje limfnog sistema. Disbalans cirkulacije krvi dovodi i do disbalansa cirkulacije limfe kroz organizam, što dovodi do akumulacije tečnosti i stvaranja otoka. Limfedem može biti primaran, ukoliko se pojavljuje sam, i sekundaran, ukoliko je posledica neke druge bolesti ili stanja. Poremećaji limfnog sistema narušavaju balans vode u organizmu, a mogu da budu izazvani problemima sa venama, gojaznošću ili operacijom limfnih čvorova.

Visoke temperature

Spoljašnja temperatura viša od temperature tela dovodi do širenja krvnih sudova i njihove veće propustljivosti, što dovodi do izlaska tečnosti u okolna tkiva i stvaranja otoka. Ovakvi otoci u toku letnjih meseci mogu da se jave i kod potpuno zdravih osoba.

Edem kao simptom bolesti srca

Najčešći razlozi oticanja nogu su kardiološki i to su najčešće simptom uznapredovalog oboljenja srčane slabosti. Otoci koji nastaju kao posledica bolesti srca zahvataju najpre noge, dok se simptomi u kasnijim stadijumima šire i na ruke i na stomak. Kada je srce preslabo da bi pumpalo krv, krv se sakuplja i pravi pritisak na vene što dovodi do nakupljanja vode u okolnim tkivima. To za posledicu ima oticanje nogu, a u kasnijim fazama razvoja srčanog oboljenja otok se širi i na stomak, grudi i lice.

Slana hrana

Slana hrana može biti jedan od uzročnika zadržavanja viška tečnosti. Natrijum za sebe vezuje vodu i zadržava je u organizmu. Smanjenjem količine soli koju koristite za pripremu hrane, rešićete i problem otoka.

Hormoni

Uzrok otečenosti mogu biti hormonske promene i disbalansi. Žene se često u predmenstrualnom periodu, kao i u poslednjem tromesečju trudnoće, često žale na otoke. Disbalans hormona i pojačano lučenje progesterona izazivaju zadržavanje vode u telu, što se nakon trudnoće ili ciklusa samo reguliše. Ukoliko se otoci u trudnoći povuku nakon dužeg odmora, nemate razloga ni za kakvu brigu. Međutim, ukoliko se ne povlače, a praćeni su bolovima u trbuhu, mučninom, glavoboljom i povraćanjem, odmah se obratite lekaru za pomoć.

Proširene vene

Disfunkcionalne vene koje ne mogu da vrate krv iz nogu u srce mogu da dovedu do oticanja nogu. Kod osoba sa proširenim venama, osim otoka, bolova i težine u nogama javljaju se i peckanje i svrab. Krv se nakuplja u nogama što dovodi do nakupljanja vode u okolnim tkivima. Nekada otečene noge mogu ukazivati na trombozu, jer je oticanje nogu direktno povezano sa usporenom cirkulacijom i stvaranjem ugrušaka u krvi. Krvni ugrušci mogu biti površinski ili dubinski, koji mogu da blokiraju jednu ili više glavnih vena u nogama. Ovi ugrušci mogu da budu opasni po život, te zato ukoliko vam oticanje nogu prati bol, povišena temperatura ili promena boje noge koja otiče, odmah se obratite lekaru.

Genetika i prekomerna telesna težina

Ako su vaši roditelji ili njihovi roditelji patili od edema, moguće je da ćete i vi, iako ste potpuno zdravi, naslediti ovaj gen od njih. Pored genetike i višak kilograma veoma često izaziva otoke u predelu zglobova nogu iz jednostavnog razloga što noge nisu u stanju da nose veći teret od onoga za koji su predviđene. Dok ćete se sa genetikom teže boriti, probleme sa viškom kilograma možete rešiti sami uz malo dobre volje i uz savetovanje sa dijetologom.

Ukoliko se uz oticanje nogu i ruku jave i drugi simptomi kao što su bol u grudima, nesvesticavrtoglavica, otežano disanje ili utrnulost udova, gušenje i ubrzan rad srca, obavezno se odmah javite lekaru!

Povezani članci