Arteritis džinovskih ćelija (temporalni arteritis)

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
Branches Of Facial Artery Facial Artery | Radiology Reference Article | Radiopaedia  - EDUCATIONS OF HUMAN ANATOMY

Glavobolja je obavezan simptom ovog sistemskog vaskulitisa.Ovaj vaskulitis zahvata arterije srednje veličine i male arterije. Temporalna arterija  (arterija slepoočnog predela) je zahvaćena ili samostalno, ili najčešće sa još jednom ili više arterija karotidnog sistema. Najčešće sa javlja kod osoba starijih od 50 godina, i češće kod osoba ženskog pola. Ova bolest ima značajno manju učestalost u južnoj Evropi nego na severu.

Pored glavobolje, kliničku sliku arteritisa džinovskih ćelija činipovišena temperatura, ubrzana sedimentacija eritrocita i povišeni drugi zapaljenski faktori u krvi (CRP i fibrinogen), kao i zamaranje, bolovi u mišićima (mialgije)  i zglobovima (artralgije), gubitak apetita i gubitak telesne mase.

Arteritis džinovskih ćelija može imati promenljive lokalizacije, intenzitet i karakter bola, ali ono što je zajednička karakteristika je njena trajnost. Takođe mogu se javiti i kratkotrajni gubici vida (amaurosis fugax).

Pročitajte više o glavoboljama »

Prepoznavanje i pravovremeno lečenje ove bolesti sprečava teške komplikacije, kao što su gubitak vida, moždani infarkt-šlog i demencija.

Dijagnostika demencija »

Centar za demencije »

Dijagnoza se postavlja na osnovi navedene kliničke slike, povišenih zapaljenskih faktora u serumu i biopsiji temporalne arterije, kao i ultrasonografije (dopler) krvnih sudova glave i vrata, i eventualno CT-a endokranijuma (mozga).

Lečenje je uspešno sa primenom glikokortikosteroida. Reakcija na terapiju je vrlo brza i glavobolja najčešće prolazi u toku tri dana od početka terapije. Iako je efekat kortikosteroida veoma brz, lečenje bolesti je dugotrajno i može trajati više godina. Pokazatelj dobro kontrolisane bolesti su vrednosti zapaljenskih faktora u krvi (SE, fibrinogen, CRP), koji ne odstupaju od fizioloških granica.

 

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Različiti uzročnici glavobolja »

Migrena i ostale glavobolje »