Glavobolja Epicrania Fugax

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
epicrania-fugax

Glavobolja Epicrania Fugax je probadna glavobolja i spada u retke primarne glavobolje. Karakteriše je kratkotrajni lancinantni (probadni bol), koji traje od 1-10 sekundi i koji se pruža u vidu prave ili „cik-cak“ linije po površini hemikranijuma ( jedne polovine lobanje). Putanja bola između dve udaljene tačke na površini jedne polovine lobanje je konstantna kod jednog pacijenta. Obično zahvata inervaciono područje različitih živaca. Bol se najčešće kreće iz potiljačnih regiona i završava u ipsilateralnom oku (istostranom) ili nosu. Ređe se događa da se bol kreće iz frontalnih (čeonih) delova ili periorbitalnih i dopire do okcipitalnih regiona (potiljačnih). Na kraju napada moguća je ipsilateralna (istostrana) pojava autonomnih znakova poput suzenja, konjuktivalne injekcije (crvenila vežnjače oka) i/ili sekrecije iz nosa.

Ono što Epicrania Fugax glavobolju izdvaja od drugih probadnih glavobolja i neuralgija je topografska dinamika (ponavljanje bola na isti način između dve istovetne tačke na površini jedne polovine lobanje). Napadi su najčešće spontani, ali se ponekad mogu isprovocirati i dodirom mesta početka bola, koje najčešće ostaje osetljivo i između napada.

Dijagnoza Epicrania Fugax glavobolje

Da bi se postavila dijagnoza ove glavobolje potrebno je isključiti postojanje strukturne lezije. Ovo se izvodi ustaljenim načinom koji obuhvata pravilno uzetu anamnezu, neurološki pregled i eventualno sprovođenje dijagnostičke procedure i konsultativnih pregleda drugih specijalista (oftalmologa, otorinolaringologa i td.).