Glavobolja ili bol lica ili vrata koji se pripisuju disekciji (aneurizma) cervikalne karotidne ili vertebralne arterije

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-disekcija

Glavobolja i/ili bol lica i/ili vrata uzrokovan nezapaljenskim oštećenjem vratnih karotidnih i/ili vertebralnih arterija. Bol je iznenadnog početka i može ostati sam, ili predhoditi fokalnim (žarišnim) moždanim ispadima i moždanom udaru.

Bol je jednostran, na strani zahvaćene arterije, i počeci su direktno povezani sa drugim lokalnim znacima oboljenja arterije. Pogoršanje glavobolje je usko zavisno od pogoršanja procesa na arteriji. Glavobolja obično slabi i prestaje u toku mesec dana od početka. Oko 50% pacijenata koji su imali subarahnoidalnu hemorafiju (krvavljenje između mozga i paučinaste moždanice) prijavljuje iznenadnu i jaku  glavobolju u periodu od četiri nedelje pre ispoljavanja simptoma subarahnoidalnog krvavljenja. Ovo ukazuje da su se verovatno u tom periodu događale promene na arterijskom krvnom sudu.

U diferencijalnoj dijagnozi ove simoptomatske glavobolje ulaze  primarne hemikranije kao što su migrenaklaster glavobolja ili primarna glavobolja u vidu udara groma, ali dužina trajanja kao i prateći simpromi: bolni Hornerov sindrom (spušten gornji kapak na bolnoj strani i uska zenica); Bolni tinitus (bol i šum u uhu na strani glavobolje); Bolne paralize XII kranijalnog nerva (bol i slabost mišića jezika)  ukazuju na disekciju (aneurizmu) karotidne arterije.

Na osnovu prethodnog svaka iznenadna i intezivna glavobolja u polovini glave, lica i vrata sa ili bez neuroloških ispada zahteva hitnu dijagnostičku proceduru: dopler magistralnih arterija vrata, transkranijalni dopler (dopler unutarlobanjskih krvnih sudova), analizu likvora–cerebrospinalne tečnosti, neuroimidžing metode (CT i/ili NMR angiografija).

Lečenje je hiruško ili neuroradiološko.