Glavobolja izazvana alkoholom

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-izazvana-alkoholom

Kod glavobolja izazvanih alkoholom razlikujemo glavobolju koja je izazvana neposrednim konzumiranjem alkohola i glavobolju koja se javlja odloženo nakon konzumiranja alkohola.

Glavobolja koja se javlja nakon konzumacije alkoholnih pića nastaje u toku tri sata od početka ingestije alkohola. Obično je bilateralna. Lokalizacija glavobolje je najčešće čeonoslepoočna sa pulsirajućim kvalitetom bola i pogoršava se na fizičku aktivnost.

Količina alkohola koja izaziva ovu glavobolju je individualna. Glavobolja spontano prestaje u toku 72h. Ova glavobolja je ređa u odnosu na odložene glavobolje izazvane alkoholom.

Odložena glavobolja izazvana alkoholom je jedna od najčešćih vrsta glavobolje.

Uobičajeno je nazivamo i kao glavobolju pri mamurluku.

Ova glavobolja se javlja kada se nivo alkohola u krvi smanji ili padne na nulu. Kod osoba koje imaju migrenuingestija alkohola može biti mala ili umerena, a kod osoba koje nemaju migrensku glavobolju obično su količine alkohola intoksicirajuće.

Po karakteristikama se bitno ne razlikuje od prethodne glavobolje. Bol je obično obostran, lociran pretežno čeono i slepoočno, ima pulsirajući karakter i pogoršava se prilikom fizičke aktivnosti.

Glavobolja prestaje tokom 72h.

Lečenje  podrazumeva korekciju elektrolita i tečnost, obzirom da konzumiranje alkohola često izaziva dehidrataciju organizma.