Glavobolja kod akutnog glaukoma

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-kod-akutnog-glaukoma

Glavobolja kod akutnog glaukoma je obično unilateralna (jednostrana) glavobolja, najintenzivnija periorbitalno (okolina zahvaćenog oka) ili u dubini oka.

Bol je intezivan, praćen hiperemijom konjuktive (zakrvavljenošću oka), zamućenim vidom, intezivnim suzenjem mučninom i povraćanjem. Uzrok je glaukom uskog ugla i povećanje intraokularnog pritiska je u direktnoj proporciji sa intenzitetom glavobolje i mogućnošću trajnog gubitka vida. Iz ovog razloga je bitno prepoznati uzrok ove glavobolje i na vreme primeniti terapiju koja ima veliku terapijsku efikasnost.

U diferencijalnu dijagnozu ove glavobolje pored oftalmoloških oboljenja često dolaze i neke trigeminalno autonomne glavobolje (Klaster, paroksizmalna hemikranija, kratkotrajni unilateralni napadi neuralgiformne glavobolje sa hiperemijom konjuktiva i lakrimacijom-SUNCT, hemicrania continua itd.). Pored anamnestičkih podataka (istorije bolesti)  dobijenih od pacijenta gde se ovakav oblik glavobolje javlja prvi put u životu, definitivnu dijagnozu postavlja oftalmolog pregledom i merenjem intraokularnog pritiska.