Glavobolja kod sindroma reverzibilne cerebralne (moždane) vazokonstrikcije

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-kod-sindroma-reverzibilne-cerebralne-vazokonstrikcije

Ova glavobolja je veoma intezivna i iznenadna (tipična glavobolja u vidu udara groma) i obično prolazi u toku 1-2 nedelje.  Glavobolja je sa ili bez fokalnog (žarišnog) neurološkog deficita sa ili bez epileptičnog napada. Obično je ova glavobolja provocirana naglim povećanjem arterijskog ili intrakranijalnog (unutarlobanjskog) pritiska.

Najčešći provokativni faktori su seksualna aktivnost, defekacija, Vansalvin manevar (pokušaj izdisanja sa zatvorenim ustima i nosnim otvorima – primenjuje se radi izjednačavanja pritiska u ustima i srednjem uvu) i/ili emocijama. Sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije je  nedovoljno razjašnjeno stanje koje karakteriše difuzna glavobolja tipično u vidu udara groma, koja se ponaša kao aneurizmatska SAH (pucanje aneurizme sa krvavljenjem u prostoru između moždanica). Ovaj sindrom je najčešći uzrok glavobolje u vidu udara groma.  Glavobolja se često ponavlja nakon nekoliko dana ili nedelja.

Obzirom da su simptomi ove glavobolje i subarahnoidalnog krvavljenja slični, potrebno je prevashodno isključiti krvavljenje u moždanicama.

Za postavljanje dijagnoze ove glavobolje potrebno je uraditi transkranijalni dopler koji ukazuje na postojanje vazospazma i angiografije intrakranijalnih krvnih sudova koja ima tipičan nalaz naizmeničnog suženja i proširenja segmenta arterije („brojanične stenoze“). Nalaz MR (magnetne rezonance) je abnormalan u 30-80% slučajeva i pokazuje različite lezije, uključujući intrakranijalnu hemoragiju (subarahnoidalnu , intracerebralnu ili subduralnu), cerebralni infarkt i/ili edem mozga. Ovo je razlog da glavobolja kod sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije zahteva ozbiljnu dijagnostičku proceduru i u slučajevima kada ne postoje žarišni neurološki deficit.