Glavobolja koja se pripisuje hipotireoidizmu

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
hipotireoidizam

Glavobolja koja se pripisuje hipotireoidizmu spada u sekundarne glavobolje koje su usko povezane sa terapijski nekorigovanim hipotireoidizmom (smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde). Ponekad tokom dijagnostičkog procesa ispitivanja glavobolje se hipotireoidizam utvrdi kao uzrok postojeće glavobolje.

Glavobolja je obično obostrana i nepulsirajuća. Javlja se u oko 30% slučajeva pacijenata sa neregulisanim tireoidnim statusom, odnosno sniženim nivoom hormona štitaste žlezde.

Mehanizam nastanka ove glavobolje nije jasan. Podložnije su joj osobe ženskog pola kod kojih je hipotireoidizam i značajno učestaliji u odnosu na muški pol.

Glavobolja nije praćena mučninom i povraćanjem, a u istoriji bolesti pacijenta se često nalazi migrena u detinjstvu ili mlađem životnom dobu.

Hipotireoidizam može biti i posledica adenoma hipofize, ali ukoliko je tada prisutna glavobolja ona najčešće nije primarno uzrokovana hipotireoidizmom već se objašnjava rastom tumora ili eventualnim krvavljenjem u tumoru i često ima drugačije karakteristike.

Lečenje ove glavobolje podrazumeva korekciju hormonskog statusa štitaste žlezde.

Povlačenje glavobolje nakon korigovanja hormonskog statusa je ujedno i najbolji način potvrde dijagnoze.

 

Vrste glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Šta je glavobolja »