Glavobolja koja se pripisuje obustavi kofeina

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-kafa

Kofein je čest dodatak kombinovanim analgeticima, različitim gaziranim bezalkoholnim pićima i „energetskim napitcima“. Iz ovog razloga značajan procenat stanovništva je izložen svakodnevnom konzumiranju većih doza kofeina. Kofein ima veliku mogućnost brzog izazivanja zavisnosti uz potrebe povećanja dnevne doze.

Glavobolja se razvija unutar 24h od obustave upotrebe kofeina, koji je konzumiran u dozi većoj od 200mg dnevno u periodu dužem od dve nedelje. Po distribuciji bola, glavobolja je obično difuzna, blagog ili umerenog intenziteta.

Dijagnoza se postavlja na osnovu podataka dobijenih od pacijenta ili drugih lica (anamnestički i heteroanamnestički podatci). Obično se radi o pacijentima koji uzimaju veće doze analgetika koji u sebi sadrže kofein ili licima koja konzumiraju više litara gaziranih bezalkoholnih pića ili „energetskih“ napitaka. Karakteristika ove glavobolje je da se značajno ublaži 1h nakon unosa 100mg kofeina. Glavobolja obično prestaje sedam dana nakon obustave upotrebe kofeina.

U slučajevima gde je kofein u sastavu kombinovanih analgetika, a pacijent je izložen  dugotrajnom konzumiranju ovakvih analgetika, trajanje glavobolje je značajno produženo nakon obustave medikamenata, a lečenje je kompleksno i dugotrajno.

 

Vrste glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Šta je glavobolja »