Glavobolja pri ronjenju

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
Glavobolja-pri-ronjenju

Ovo je glavobolja koja se javlja zbog intoksikacije ugljendioksidom (CO2) prilikom ronjenja na većim dubinama (dublje od 10m), a podrazumeva da se nije dogodila dekompresiona bolest. Glavobolju prati jedan ili više simptoma intoksikacije ugljendioksidom, a to su: omaglica, mentalna konfuznost, dispneja (osećaj nedostatka vazduha), osećaj toplote u predelu lica, motorna inkordinacija (otežana koordinacija pokreta). Hiperkapnija (povećanje pritiska CO2 u krvi iznad 50mm Hg) izaziva širenje (vazodilataciju) intrakranijalnih (unutarlobanjskih) krvnih sudova, a ovo rezultira povećanjem intrakranijalnog (unutarlobanjskog) pritiska. Smatra se da je ovo osnovni uzrok glavobolje.

Lečenje se sprovodi udisanjem čistog kiseonika tokom nekoliko minuta. Glavobolja prestaje u toku od jednog sata nakon terapije čistim kiseonikom. Ovu glavobolju je potrebno razlikovati od glavobolje koja se javlja kod ronilaca koji rone na velikim dubinama u dužem vremenskom periodu u javlja se u sklopu dekompresione bolesti. Tada se sprovodi lečenje u komorama za dekompresiju.

Inače u toku ronjenja mogu se javiti različite glavobolje kao što su migrenaglavobolja tenzionog tipaprimarna glavobolja pri naprezanjucervikogena glavobolja, supraorbitalna neuralgija, glavobolja zbog spoljašnje kompresije i glavobolja zbog dejstva hladnih draži. U ovim slučajevima ronjenje ne smatramo uzrokom glavobolje nego provokatorom (precipitirajućim) faktorom navedenih glavobolja.