Glavobolja putovanja ili promene klimatskog boravišta

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-putovanje

Letnji meseci su period kada veliki broj ljudi koristi godišnje odmore u okviru kojih putuje radi boravka u promenjenim  klimatskim uslovima.

U  toku  putovanja se mogu provocirati  od ranije postojeće primarne glavobolje, a mogu se javiti i glavoboljespecifično vezane za mikro ili makroklimatske promene kao i za određene specifičnosti prevoznih stedstava i druge psihološke i fizičke uticaje, kaže Dr A. Stanić neurolog iz Centra za glavobolje MediHelp.

Poznato je da putovanje provocira migrensku glavobolju, kao i učestalije javljanje kod značajnog broja pacijenata koji boluju od migrene. Ovo se najčešće dešava zbog visokih temperatura, ali i zbog upotrebe klime u vozilu. Takođe i promene ritma spavanja i ishrane može uticati u smislu provociranja migrenskog ataka. Tokom putovanja učeastale su i glavobolje tenziogenog tipa, kao i jednostrane i obostrane cervikocefalalgije (bol u vratu i poglavini). Iz ovih razloga pored mogućnosti eventalnog eliminisanja provokativnih faktora poželjno je da pacijenti  koji  od ranije imaju  neku od navedenih primarnih glavobolja na putovanje ponese medikamente koje im je odredio nadležni neurolog.  Ukoliko su intenzitet i  karakteristike glavobolje promenjeni indikovan je pregled neurologa.

Pored provociranja postojećih glavobolja potrebno je pomenuti i dve posebno klasifikovane glavobolje, a to su glavobolje u toku putovanja avionom i glavobolja koja se javlja na visokoj nadmorskoj visini. Obe ove glavobolje su često intezivne i povlače se po prestanku faktora koji ih izaziva. Intezivne glavobolje sa progresivnim pogoršanjem, praćene mučninom, eventualno povraćanjem, sa ili bez neurološkog deficita, zahtevaju obavezan pregled neurologa zbog povećane učestalosti krvavljenja u moždanicama, kao i zapaljenskih promena u toku letnjih meseci.