Glavobolja spavanja

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-spavanja

Glavobolju spavanja karakterišu ponavljani ataci glavobolje koja se javlja isključivo u toku spavanja. Spada u grupu primarnih glavobolja. Atak glavobolje uzrokuje buđenje i traje od 15 minuta do četiri sata nakon buđenja. Da bi se postavila dijagnoza ove glavobolje njeno trajanje mora biti duže od tri meseca sa javljanjem  10 ili više dana u toku meseca.

Glavobolja – više o tome »

Obično se javlja kod osoba starijih od 50 godina, ali se može javiti i kod mlađih ljudi. Bol je  obično blag ili umeren, ali je kod 20% pacijenata jak. Kod 70% pacijenata bol je obostran. Bol najčešće nalikuje tenzionoj glavobolji, ali ima pacijenata koji opisuju bol koji liči na migrensku glavobolju.

Migrena i ostale glavobolje »

Razlikujemo dva podtipa epizodični i perzistentni. Perzistentni tip karakteriše svakodnevno ili gotovo svakodnevno javljanje, a epizodični tip manje od petnaest dana mesečno.

Ova glavobolja verovatno nije povezana sa fazom sna. Novija istraživanja pokazuju smanjenje volumena sive mase u hipotalamusu.

Diferencijalna dijagnoza obuhvata glavobolje kod apneja u spavanju, noćnu hipertenziju, hipoglikemiju, prekomernu upotrebu lekova i intrakranijalni ekspanzivni proces.

Glavobolja usled prekomerne upotrebe analgetika »

Postavljanje dijagnoze podrazumeva pravilno uzetu anamnezu (istoriju bolesti) od pacijenta, laboratorijske analize (KKS, biohemija krvi, kompletni pregled urina), elektroencefalografiju, dopler krvnih sudova glave i vrata i eventualne neuroimaging metode (CT i/ili NMR endokranijuma).

Ova glavobolja je retka tako da je iskustvo u lečenju nedovoljno. Povoljni efekti su postignuti litijumom, kofeinom, melatoninom i indometacinom.

 

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Različiti uzroci glavobolja »