Glavobolja udružena sa seksualnom aktivnošću

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
Sad couple having an argument lying on bed

Glavobolja udružena sa seksualnom aktivnošću se javlja isključivo vezana za seksualnu aktivnost, a intenzitet joj kulminira prilikom orgazma.

Šta je glavobolja »

Vrste glavobolja »

Dijagnoza glavobolje

Da bi se postavila dijagnoza ove glavobolje potrebno je da postoje bar dve epizode  koje su provocirane seksualnom aktivnošću uz odsustvo bilo kakvog intrakranijalnog poremećaja koji bi izazivao bol u glavi prilikom povećanja sistemskog ili intrakranijalnog (unutarlobanjskog pritiska). Bitno je isključiti ozbiljne bolesti koje se mogu manifestovati glavoboljom tokom seksualne aktivnost, a to su:  subarahnoidna hemoragija (krvavljenje između paučinaste i meke moždanice), arterijsku disekciju (pucanje unutrašnjeg zida arterijskog krvnog suda) i sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije. Ova stanja se isključuju na osnovu istorije bolesti, kliničkog nalaza, kao i primenom ciljane  dijagnostike: dopler arterija glave i vrata, kompjuterizovana tomografija moza i/ili analiza cerebrospinalne tečnosti koja je dobijena lumbalnom punkcijom.

 

Ova glavobolja je učestalija kod muškog dela populacije čak u odnosu 3:1. Može imati epizodični ili hronični tok. Difuzna i potiljačna lokalizacija je prisutna kod više od 80% pacijenata. Intenzitet bola je promenljiv i obično su intezivne glavobolje kraćeg trajanja (od 1 minuta do 24 časa), a blagog intenziteta mogu potrajati do 72h.

Povezanost ove glavobolje sa migrenom javlja se u 20-50% slučajeva, a velika povezanost je i sa glavoboljom tenziogenog tipa (do 45%).

 

Lečenje glavobolje »

Uzrok glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »