hemodijalizaOva glavobolja spada u grupu glavobolja koje nastaju zbog poremećaja homeostaze.

Glavobolja kod pacijenata na hemodijalizi je učestala i javlja se tokom bar polovine hemodijaliza. Obično prestaje tokom 72h nakon završetka dijalize ili nakon uspešne transplantacije bubrega. Često glavobolja može biti udružena sa akutnom hipotenzijom (padom arterijskog krvnog pritiska), mučninom i povraćanjem. Retko glavobolja u toku dijalize može predhoditi i težim neurološkim poremećajima kao što su: promena stanja svesti (kvantitativno i kvantitativno) sa ili bez epileptičkih napada.

Smatra se da je uzrok ove glavobolje povišenje vrednosti acetata, niske vrednosti karnitina i nizak jonizovani i totalni magnezijum u plazmi tokom dijalize.

Glavobolja tokom hemodijalize povoljno reaguje na primenu ergotamina.

Takođe dijaliza kod pacijenata koji boluju od migrenske glavobolje često provocira atak migrene.

Obzirom da se kofein brzo eliminiše tokom dijalize, kod pacijenata koji konzumiraju veće količine kofeina u vidu kombinovanih analgetika sa kofeinom ili napitaka, dijaliza može provocirati atak glavobolje. Naravno u ovom slučaju ovo je glavobolja zbog obustave kofeina.

Podelite informaciju s prijateljima:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone