Glavobolja zbog temporomandibularnog poremećaja (poremećaja zgloba donje vilice)

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
bol-u-slepoocnom-delu-glave

Ovo je jednostrana glavobolja čija je distribucija u okolini zgloba donje vilice, periaurikularnom delu lica, mišića mastikatora (žvakača) i u slepoočnom delu glave. Uzroci su vezani za zglob donje vilice i obuhvataju: dislokaciju diska, upalu zgloba, povećanu pokretljivost zgloba i regionalni miofascijalni bol (bolnost mišića sa ovojnicama).

Glavobolja nastaje ili se pogoršava aktivnim i pasivnim pokretima vilice ili pritiskom na temporomandibularni zglob i okolne mišiće za žvakanje. Intenzitet glavobolje je u direktnoj srazmeri sa obimom temporomandibularnog poremećaja i provokacijama (žvakanje, zevanje, smeh, kao i pritisak na okolinu zgloba). Glavobolja može biti i obostrana kada su mišići glavni učesnik u poremećaju. Tada je prisutan i bol lica.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog i radiografskog (rendgenskog) pregleda.

Ponekad postoji preklapanje između ove glavobolje i glavobolje tenziogenog tipa kada je uzrok ovoga poremećaja napetost mišića. Psihološki faktori koji ovo izazivaju su depresija, prekomerna anksioznost, stresni događaji, hiperaktivnost mišića, naročito pacijentova navika da steže vilice i zube u toku noći (bruxismus).

Nakon obavljenog neurološkog pregleda, lečenje je konzervativno. Najbolje je dokazana efikasnost antidepresiva (amitriptilin). Korisno je savetovati pacijenta da opusti temporalne mišiće i masetere (mišiće za žvakanje), metode psihoterapije i vrlo speciifične i neinvazivne biofidbek procedure. Retko je potrebna intervencija oralnog hirurga.

Prognoza je generalno dobra, ali postoje pacijenti koji ovaj problem mogu imati 2-3 godine.

 

Glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Uzrok glavobolja »