Glavobolje kod moždanog krvarenja

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
krvarenje-u-mozgu

Glavobolje koje su uzrokovane netraumatskim intralobanjskim krvavljenjem

Glavobolje kod netraumatske intracerebralne (moždane) hemoragije (moždanog krvarenja)

Glavobolja je akutnog početka i praćena je fokalnim (žarišnim) neurološkim znacima. Glavobolja kod moždanog krvarenja je blisko povezana sa drugim žarišnim neurološkim simptomima  ili je osnova za uspostavljanje dijagnoze intracerebralne hemoragije.

Ovu glavobolju karakteriše iznenadni početak – kao „udar groma“, obično jak intenzitet i postupno povlačanje glavobolje sa stabilizacijom ili poboljšanjem ostalih simptoma intracerebralne hemoragije. Lokalizacija je ili na mestu hemoragije ili je difuzna. Intenzitet bola je značajno veći u odnosu na glavobolju kod moždanog infarkta. Lečenje glavobolje kod moždanog krvarenja podrazumeva lečenje osnovne bolesti  kao i primena analgetika.

Glavobolje kod  netraumatske  subarahnoidalne  hemoragije (glavobolje usled prskanja aneurizme)

Kod glavobolje usled prskanja aneurizme bol je veoma intezivan i iznenadan, a koji postaje sve intezivniji u kratkim vremenskim periodima. Bol može biti i jedini simptom SAH (subarahnoidalne hemoragije). Intenzitet glavobolje je onesposobljavajući.

Dijagnoza se postavlja na osnovu CT mozga (kompjuterizovana tomografija mozga) i/ili lumbalne punkcije koja dokazuje postojanje krvnih elememenata  u cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru). Posle postavljanja dijagnoze  SAH, sledeći korak je identifikovanje rupturirane aneurizme, obzirom da je uzrok subarahnoidalne hemoragije u visokom procentu ruptura sakularne aneurizme.

Lečenje glavobolje usled prskanja aneurizme podrazumeva lečenje osnovne bolesti i eventualnu terapiju arterijskog krvnog pritiska i bola.

 

Šta je to moždani udar (šlog)? »

Glavobolja kod šloga »

Glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Uzrok glavobolja »

Moždani udar, značaj dopler dijagnostike »