Hronična migrena

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
hronicna-migrena

Hroničnu migrenu karakteriše prisustvo glavobolje 15 i više dana u mesecu, tokom perioda dužeg od 3 meseca.  Glavobolja sa karakteristikama migrene mora biti prisutna minimum osam dana mesečno.

Razlog za izdvajanje hronične od epizodične migrene je nemogućnost razlikovanja individualnih epizoda glavobolje kod pacijenata sa kontinuiranom glavoboljom ili učestalim atacima sa kratkotrajnim remisijama.  Karakteristike glavobolje se mogu menjati i u toku istog dana.

Epizodične migrene koje poprimaju simptome hronične migrene, a nastale su zbog  zloupotrebe medikamenata, ne mogu se smatrati hroničnom migrenom. One za razliku od hronične migrene nakon obustavljanja medikamenata dobijaju svoj epizodični tok.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze ove glavobolje potrebno je redovno vođenje dnevnika glavobolja od strane pacijenta.Obzirom na hronicitet glavobolje uz njene različite karakteristike u dijagnostici je pored anamneze i neurološkog pregleda neophodno primeniti metode elektroencefalografije, dopler krvnih sudova glave i vrata i eventualno neuroimaging metode (CT i NMR endokranijuma).

Lečenje

Lečenje hronične migrene je često dugotrajno, kompleksno i zahteva uzajamno poverenje i saradnju pacijenta i lekara. Jedan od načina je lečenje hroničnih migrena botoksom.

 

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Migrena – Vrste, simptomi, lečenje migrene »

Vizuelni priručnik o migrenskim glavoboljama »