Kardiogena glavobolja

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
kardiogena-glavobolja

Kardiogena glavobolja  je glavobolja koja se javlja tokom epizode ishemije miokarda (ataka angine pectoris). Po svojim karakteristikama liči na migrensku glavobolju i obično se pogoršava pri naporu, ali to nije obavezno. Često kardiogena glavobolja prestaje nakon uzimanja nitroglicerina ili njegovih derivata. Poboljšanje, odnosno pogoršanje ove glavobolje je usko povezano sa povlačenjem ili pogoršanjem ishemije na miokardu. Intenzitet je umeren ili jak, praćena je mučninom, pogoršava se na napor , ali nije udružena sa fotofobijom ili fonofobijom.

Dijagnoza ove glavobolje mora uključivati pažljivo dokumentovanu vezu između ishemije miokarda i glavobolje. Ovo se dokazuje prilikom pojave glavobolje tokom pozitivnog ergo testa ili kardiovaskularnog stres testa (metode opterećenja miokarda prilikom kojih se elektrokardiografski detektuje ishemija). Kardiogena glavobolja se može javiti i u periodu mirovanja.

Pravovremeno postavljanje dijagnoze ove glavobolje i njeno razlikovanje od migrenske glavobolje je od izuzetne važnosti. Terapija migrenske glavobolje sa triptanima koji imaju vazokonstriktivno dejstvo na krvne sudove je kontraindikovana kod kardiogene glavobolje.

 

Vrste glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Šta je glavobolja »