Klaster glavoboljaKlaster glavobolja - Lečenje je neurološki poremećaj kojeg karakteriše učestao, jak bol u jednoj strani glave, okolina oka i često bude pacijenta nakon početka sna. Simptomi koji prate ovaj bol jeste suzenje oka, nazalno začepljenje i oticanje tkiva oko oka na strani glave na koj je bol i prisutan. Ova vrsta glavobolje spada u primarne glavobolje, a  naziv je dobila po učestalim grupnim napadima (prim.prev. ,,cluster“ – grupa, jato).

Ova vrsta glavobolje nastaje periodično i njen uzrok nastanka je i dalje nejasan. Iako zvanični i jedini lek ne postoji, ova vrsta glavobolje može da se prevenira medikamentima i da se njeni napadi smire. Obično se koristi triptan sa brzim dejstvom ili verapamil. Klaster glavobolja napada svega 0,2% stanovništva i najčešće se javlja kod muškog pola.

Lečenje klaster glavobolje

Ovakva vrsta glavobolje često ne biva adekvatno utvrđena, niti lečena godinama. Klaster glavobolja biva zamenjena migrenskom glavoboljom, drugim vrstama glavobolje i drugim poremećajima u mozgu. Da bi se uspešno postavila dijagnoza ovakve vrste glavobolje, neophodno je dobiti pravilan opis istorije bolesti sa opisom simptoma, grupisanjem ataka glavobolje i periodičnim sezonskim  javljanjem.

Naime, detaljno pojašnjenje simptoma, učestalost i trajanje ataka i vremena napada je neophodno. Na ovaj način se klaster glavobolja odvaja od ostalih glavobolja i time se donosi inicijalna i korektna diferencijalna dijagnoza. Iako apsolutna dijagnoza ove glavobolje predstavlja pravi izazov, nije je nemoguće otkriti.

Lečenje klaster glavobolje se deli na tri glavne kategorije:

  • Abortivno lečenje (Sprečavanje)
  • Tranziciono lečenje
  • Preventivno lečenje

Glavni lek jeste triptan (u vidu nazalnog spreja ili autoinjektora) i podvrgavanje čistom kiseoniku. Verapamil-kalcijum bloker takođe predstavlja prvu meru zaštite od klaster glavobolje. Ali, neophodno je izbegavanje tzv. trigera kao što je alkohol, nitroglicerin i spavanje u toku dana. Terapija kiseonikom pomaže za prekidanje ataka klaster glavobolje, ali ona ne leči buduće klasterske napade.

Upotreba triptana treba da bude ograničena, posebno kod osoba koje pate od bolesti srca. Sumatriptan se pokazao kao najuspešniji u lečenju klaster glavobolje, ali i intranazalni sprej sa lidokainom. Ostali lekovi protiv bolova mogu da budu efikasni na kratak period, ali njima treba znatno duže da počnu da deluju te stoga nisu pouzdani.

Ukoliko imate neke nedoumice, kontaktirajte nas.

 

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Šta je glavobolja »

Podelite informaciju s prijateljima:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone