Numularna glavobolja

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
numularna-glavobolja-bol-u-kosmatom-delu-glave

Numularnu glavobolju karakteriše bol u malom ograničenom kosmatom delu poglavine (vlasišta),  različite dužine  trajanje,  ali često dugotrajan (hroničan).

Šta je glavobolja »

Spada u primarne glavobolje, što podrazumeva odsustvo bilo koje organske lezije (obolenja ili povrede).

Vrste glavobolja »

Zona bola je isključivo u predelu vlasišta, kružnog ili eliptičnog oblika, koji je fiksiran, oštro ograničen i prečnika  od 1-6cm.

Pogođeno područje se može nalaziti na bilo kojem delu poglavije, ali je najčešće u predelu temena. Kod više od 75% obolelih bol je najčešće blag, ali ima hronični tok. Ređe je bol intenzivan i kratkotrajam. Takođe u retkim slučajevima nimularna glavobolja se javlja u dva ili više fokusa (bifokalna ili multifokalna).

Ove ograničene areale u vlasištvu često karakteriše i izmenjen senzibilitet (osetljivost) tog dela poglavine po tipu hiperestezije (pojačane osetljivosti), dizestezije (naizmeničnog osećaja smanjene i povećane osetljivosti), parestezije (osećaj utrnulosti) i alodinije (površni dodir izaziva bolni osećaj).

Dijagnoza glavobolje

Prilikom postavljanja navedene dijagnoze potrebno je isključiti lokalni patološki proces na poglavini ili dubljim strukturama. Ovo se postiže na osnovu istorije bolesti, kliničkog pregleda i evenualnim dodatnim dijagnostičkim procedurama (RTG kranijuma, CT endokranijuma i/ili NMR endokranijuma).

 

Uzrok glavobolja »

Lečenje glavobolje »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »