Paroksizmalna hemikranija

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
paroksizmalna-hemikranija

Napadi paroksizmalne hemikranije imaju uglavnom iste karakteristike kao klaster glavobolja uzimajući u obzir tip bola i udruženost pratećih simptoma i znakova. Razlikuje ih značajno kraće trajanje ataka glavobolje, veća učestalost ataka i značajno veća zastupljenost kod ženskog pola sa velikom terapijskom efikasnošću Indometacina.

Učestalost (prevalenca) ove glavobolje je mala i kreće se do 0,07 %.

Pročitajte više o glavobolji »

Bol je uvek jednostran i praćen autonomnim poremećajima koji su izraženiji na bolnoj strani. Lokacija je orbitalna (okruženje oka) , supraorbitalna (iznad oka) ili temporalna (slepoočna). Trajanje napada je 2-30minuta, a dnevno se javi 5-30 ataka.

Na strani glavobolje je prisutan najmanje jedan od navedenih simptoma i znakova: hiperemija konjuktiva i/ili lakrimacija (crvenilo oka i/ili suzenje oka); zapušenost nosa i/ili rinoreja (nosna sekrecija); edem (otok) kapka; crvenilo lica i čela; osećaj punoće u uvu; mioza (sužena zenica) i/ili ptoza (spušten gornji kapak).

Epizodična partoksizmalna hemikranija se karakteriše napadima koji se javljaju u periodu koji traje od 7 dana do jedne godine, a odvojeni su periodima bez bola od najmanje mesec dana.

Hronična paroksizmalna hemikranija se karakteriše napadima koji se ponavljaju u toku više od jedne godine bez perioda remisija, ili sa periodima remisije trajanja manje od mesec dana.

Dijagnostičke metode: oftalmološki pregled, elektroencefalografija, ultrasonografija (dopler) krvnih sudova glave i vrata, eventualne laboratorijske metode i CT endokranijuma doprinose pravilnoj i brzoj dijagnostičkoj i terapijskoj orjentaciji. Ova glavobolja se dobro leči i kontroliše Indometacinom.

Centar za lečenje glavobolje i migrene »