Primarna glavobolja „udara groma“

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
glavobolja-udar-groma

Primarna glavobolja „udara groma“ je jakog intenziteta i iznenadnog početka koja liči na veoma ozbiljno patološko stanje prilikom pucanja arterijskog  krvnog suda unutar lobanje. Da bi postavili dijagnozu ove glavobolje neophodno je isključiti subarahnoidno ili intramoždano krvavljenje. Bol je veoma intezivan i svoj maksimum dostiže za period kraći od jednog minuta. Trajanje bola je pet minuta ili više.

Šta je glavobolja »

Obzirom da je verovatnoća postojanja ove primarne glavoboljemala, potrebno je tragati temeljno za  uzrokom intezivnog i iznenadnog  bola u glavi.  Ovo se postiže brzom kliničkom orjentacijom u vezi ozbiljnih i često smtronosnih oboljenja koja izazivaju iznenadnu intezivnu glavobolju. U prvom redu to je subarahnoidalno krvavljenje, zatim intramoždano krvavljenje, trombozu moždanih vena, nerupturirane vaskularne malformacije (aneurizme), arterijsku disekciju, apopleksiju hipofize i sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije. Ova stanja se isključuju kliničkim pregledom, kao i primenom ciljane dijagnostike: dopler krvnih sudova glave i vrata, CT ili MR mozga sa angiografijom izvan i unutarlobanjskih krvnih sudova i eventualnim pregledom cerebrospinalne tečnosti (likvora).

Ređi uzroci ovakve glavobolje su meningitis, koloidna cista treće komore, hipotenzija cerebrospinalne tečnosti i akutni sinusitis.

Dijagnozu ove glavobolje ne treba postavljati ni privremeno (verovatna) dok se ne isključe sva navedena patološka stanja.

 

Lečenje glavobolje »

Uzrok glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »