Primarna probodna glavobolja

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
probodna-glavobolja

Primarnu probodnu glavobolju karakteriše lokalizovani probadni bol u glavi koji se javlja u odsustvu organske bolesti tkiva i organa glave, kao i kranijalnih nerava.

Šta je glavobolja »

Vrste glavobolja »

Simptomi glavobolje

Probadanje se javlja kao pojedinačno ili u vidu serije. Svaki probad traje do nekoliko sekundi (obično do tri sekunde kod 80% slučajeva), retko probadanja traju 10-120 sekundi. Učestalost javljanja probada je neredovna i kreće se od jednog do više probada dnevno. Kranijalni autonomni simptomi se ne javljaju (suzenje oka, zapušenost nosa, crvenilo konjuktiva). U retkim slučajevima probadanja se ponavljaju danima.

Bol u najvećem broju slučajeva zahvata regiju koja nije inervisana trigeminusom (70% slučajeva) i najčešće menja lokacije. Kada je probadanje strogo lokalizovano na jednom mestu potrebno je isključiti eventualni patološki proces na toj lokaciji ili distribuciji zahvaćenog kranijalnog nerva. Ova primarna glavobolja , kao i ostale retke primarne glavobolje, češće se javljaju kod osoba koje boluju od migrenske glavobolje.

 

Lečenje glavobolje »

Uzrok glavobolja »

Centar za lečenje glavobolje i migrene »