Tenziona glavobolja

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
kako-leciti-tenzionu-glavobolju

Tenziona glavobolja je izvesno najčešći oblik primarne glavobolje. Životna prevalencija (učestalost) se kreće i do 78%, što ukazuje na manji broj ljudi koji nikada nisu patili od ovoga tipa glavobolje. Ranije se smatralo da je tenziona glavobolja primarno psihogena, da bi danas bilo dosta studija koje značajno sugerišu na neurološku osnovu, barem za teže oblike ove glavobolje.

Glavobolja – Vrste, dijagnoza »

Tenziona glavobolja se deli na epizodični i hronični oblik.Epizodični oblik  se deli na retku podformu koja se javlja ređe od jedan put u toku meseca i čestu formu.

Retka epizodična tenziona glavobolja je prisutna u gotovo čitavoj populaciji .

Patofiziološki mehanizam kod epizodičkih tenionih glavobolja je periferan, a kod hroničnih je centralni mehanizam bola. Najznačajni patološki nalaz je povećana osetljivost mišića poglavine. Osim ovoga karakteriše je obostrana lokalizacija bola , koji je u vidu pritiska ili stezanja, blagog ili umerenog intenziteta. Bol se ne pogoršava pri uobičajenoj fizičkoj aktivnosti. Može trajati od više sati do više dana i obično je bez mučnine ili sa blagom mučninom.

Hronična tenziona glavobolja se javlja petnaest i više dana u toku meseca, tokom više od tri meseca godišnje.

Terapija je nemedikamentna (psihoterapija, metode relaksacije, transkutana električna stimulacija nerva, masaža, vežbe, biofeedback i t.d.) i medikamentna (profilaktička i kurativna).

Koji su simptomi tenzione glavobolje? »

Kako lečiti tenzionu glavobolju? »

Profilaktička medikamentna terapija se primenjuje kod hronične tenziogene glavobolje. Prvi izbor je primena antidepresiva (triciklički i SSRI). Primena antidepresiva je pokazala vrlo veliku terapijsku efikasnost uz dugotrajnu remisiju glavobolje i nakon prestanka njihove primene u cilju profilakse.

 

 

Centar za lečenje glavobolje i migrene »

Uzrok glavobolja »