Akupunktura

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
Terapija akupunkture u lečenju hronične migrene i drugih vrsta glavobolja

ALTERNATIVNA TERAPIJA KOJA POMAŽE U LEČENJU BOLA

Akupunktura predstavlja odličnu dopunu terapijskim postupcima kod lečenja hronične migrene i drugih vrsta glavobolja. To je poznata metoda potekla iz kineske tradicionalne medicine, koja se uspešno primenjuje vise hiljada godina unazad. Ova alternativna metoda je svakako komplementarna i uspešna u lečenju različitih bolnih stanja, uključujući i migrenu, kao i ostale vrste glavobolja, ali i različitih drugih oboljenja.

MediHelp klinika Vam nudi akupunkturu za obolele od migrene, kao i drugih vrsta glavobolja i bolnih stanja, kao alternativnu metodu koja značajno pomaže standardnim terapijskim procedurama u poboljšanju opšte efikasnosti lečenja takvih bolesnika. Ukoliko bolujete od glavobolja, akupunktura je svakako preporučiva kao dopuna dosadašnjem lečenje upotrebom lekova.

 

ŠTA JE AKUPUNKTURA?

Akupunktura je relativno jednostavna procedura. Sprovodi se skoro bezbolnim ubodima tankim iglama na specifične tačke tela. Nakon uboda, manuelnim ili električnim putem se stimuliše povećanje protoka krvi-cirkulacije u oblasti oko igle.

 

AKUPUNKTURA U CILJU LEČENJA MIGRENSKE GLAVOBOLJE

Obzirom da kod migrene pacijent ima bol glave, mnogi smatraju da su akupunkturne tačke (tačke bodenja akupunkturnom iglom) lokalizovane na glavi i vratu. To nije slučaj kada se radi o migreni, stimulacija tačaka na glavi i vratu akupunkturom mogu upravo prouzrokovati problem. S obzirom da bol kod migrene može biti udružen sa širenjem krvnih sudova glave, povećana cirkulacija u glavi može da pogorša migrensku glavobolju! Upravo zbog toga, obučeni lekari koji izvode ovu metodu, ne koriste akupunkturne tačke na glavi, vratu, već stimulišu udaljene tačke na ostalim delovima tela. U cilju minimalizovanja širenja krvnih sudova glave, ova procedura se obavlja u blago uzdignutom ili polusedećem položaju tela.

 

AKUPUNKTURA U PREVENCIJI MIGRENE

Akupunktura u pravcu prevencije migrene (smanjenja broja napada migrene u mesecu) je usmerena ka smanjenju stresa. Parasimpatički nervni sistem (održava stanje relaksacije) se aktivira kada su mišići opušteni – relaksirani. Akupunkturna igla se plasira na akupunkturne tačke koje se nalaze u podlakticama i potkolenicama, a u pravcu povećanja cirkulacije u bolnim i napetim mišićima. Cilj je da se smanji napetost vrata i gornjeg dela leđa.

 

 

DA LI JE AKUPUNKTURA SIGURNA METODA?

Da, akupunktura je izuzetno sigurna metoda kada je sprovodi edukovana, licencirana osoba, kao što je lekar profesionalac akupunktorolog, sa dugogodišnjim iskustvom, a koga možete naći u klinici MediHelp. Posebna prednost lečenja migrene i glavobolja akupunkturom je u tome što pacijenti nemaju neželjene efekte ovakve vrste terapije, što je čest slučaj kod terapije lekovima. Uvek treba da obavestite našeg lekara ukoliko već koristite akupunkturu ili druge alternativne terapijske metode za lečenje drugih oboljenja.

 

DA LI JE AKUPUNKTURA EFIKASNA METODA?

Ukoliko lečenje glavobolja lekovima nije dalo zadovoljavajuće rezultate, lečenje akupunkturom može značajno da pomogne obolelim u smanjenju tegoba i poboljšanju stanja. Ona nije zamena za lečenje lekovima, već se primenjuje kao vrlo efikasna dopuna kako u lečenju glavobolja, tako i u preventivnom lečenju, odnosno, smanjenju učestalosti glavobolja.

Ukoliko ste zainteresovani za vise informacija o akupunkturi, možete pozvati kliniku MediHelp.

 

KOJA SE DRUGA OBOLJENJA MOGU LEČITI AKUPUNTUROM?

Svetska zdravstvena organizacija je na međunarodnom seminaru 1979. godine u Pekingu izdala na osnovu naučno zasnovanih činjenica orijentacionu listu indikacija bolesti iz grupe neuroloških i koštano-zglobnih oboljenja, koje se leče akupunkturom:

Pored migrene i glavobolja leče se i neuralgija trigeminusa, periferna paraliza/pareza n. Facijalisa (mišića lica), paralize/pareze nakon moždanog udara (šloga), periferne neuropatije, posledice poliomijelitisa (rana stanja do 6 meseci), Menierova bolest, neurogene smetnje mokrenja, enureza, interkostalna neuralgija, cervikobrahijalni sindrom, sindrom „smrznutog ramena“, sindrom „teniskog lakta“, išijalgija, lumbago – lumbalgija, osteoartritis.

 

KOJE SU KONTRAINDIKACIJE ZA LEČENJE AKUPUNTUROM?

Ovu metodu ne bi trebalo primenjivati kod stanja ekstremne slabosti, akutnog pijanstva, akutne psihoze, ekstremnog uzbuđenja, neposredno nakon radioaktivnog zračenja, nakon velikih doza psihofarmaka, kod pacijenata sa ugrađenim pace-maker-om (za elektroakupunkturu).