Biofeedback

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
biofeedback-terapija

Novo u ordinaciji MediHelp: naučno zasnovana inovativna metoda, koja se nalazi u savremenim terapijskim protokolima brojnih medicinskih ustanova širom sveta i koja se uspešno primenjuje kod dece i odraslih.

Šta je Biofidbek?

Biofeedback je proces učenja toga kako da upoznamo sopstvene psihofizičke funkcije odnosno reakcije na stres i depresiju u svakodnevnom životu i ponavljanim vežbama naučimo da ih kontrolišemo. Putem savremene elektronske tehnologije terapeut, kao i sâm pacijent gledajući na monitoru svoje pokazatelje stresa u momentu ispitivanja, dobijaju trenutne informacije o napetosti mišića, perifernoj temperaturi i znojenju, frekvenci srčanog rada i disanja.

Kontinuiranim treningom uz pomoć terapeuta učimo kako da na potpuno neškodljiv način smanjimo stres i time sprečimo migrene i glavobolje, popravimo cirkulaciju, promenimo ritam disanja, pritisak, napetost mišića ili postignemo relaksaciju.

Indikacije za upotrebu ovog metoda:

Kombinacija obe metode koje nudimo (biofidbeka i neurofidbeka) veoma je uspešna kod:

Primena kod osoba kod kojih se zahteva celodnevna intelektualna aktivnost i visoka koncentracija samokontrolom nivoa stresa

Trening kontrole stresa i koncentracije:

  • RUKOVODIOCI VELIKIH KOMPANIJA
  • MENADŽERI
  • JAVNE LIČNOSTI I INTELEKTUALCI
  • VRHUNSKI SPORTISTI

 

Koji su ciljevi treninga biofeedbackom?

Veliki broj ljudi u savremenoj populaciji ne uspeva da adekvatno prepozna i racionalizuje stres. To ostavlja posledice na naše psihosomatsko stanje. Posledice prolongiranog stresa mogu privremeno ili trajno da oštete naše mentalno i telesno zdravlje. Pored drugih metoda za ublažavanje štetnog dejstva stresa, učenje samokontrole fizioloških funkcija bitno utiče na zdravlje. Naučene veštine postaju automatske i osoba ih nakon treninga praktikuje nezavisno od terapeuta. Samokontrola fizioloških funkcija oslobađa, u većini slučajeva, od potrebe za lekovima. Do sada nije utvrđen nijedan negativan efekat biofeedbacka i neurofeedbacka.

Efikasnost biofeedbacka kod pojedinih simptoma:

Pozitivne efekte kod otklanjanja posledica stresa, loše koncentracije, tenzione glavobolje, bolova vratne regije (cervikalnog sindroma) i upornih glavobolja i migrene oseća 80-90% pacijenata već nakon nekoliko terapijskih tretmana. Ove terapijske procedure u svetu pored ostalih koriste i vrhunski sportisti, kao i menadžeri, a u cilju povećanja koncentracije i kontrole stresa.

Da li je ova metoda na bilo koji način štetna?

Biofidbek je potpuno neinvazivna, neškodljiva i za pacijenta prijatna metoda.