Biofeedback

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
biofeedback-terapija

Novo u ordinaciji MediHelp!

Naučno zasnovane inovativne metode, koje se nalaze u savremenim terapijskim protokolima brojnih medicinskih ustanova širom sveta i koje se uspešno primenjuju kod dece i odraslih.

Biofeedback

Biofeedback je proces učenja kako da upoznamo sopstvene psihofizičke funkcije, odnosno reakcije na stres, i ponavljanim vežbama naučimo da ih kontrolišemo. Putem savremene elektronske tehnologije terapeut, kao i sam pacijent gledajući na monitoru svoje pokazatelje stresa u momentu ispitivanja, dobijaju trenutne informacije o napetosti mišića, perifernoj temperaturi i znojenju, frekvenci srčanog rada i disanja.

Kontinuiranim treningom uz pomoć terapeuta učimo kako da na potpuno neškodljiv način smanjimo stres, popravimo cirkulaciju, promenimo ritam disanja, pritisak, napetost mišića ili postignemo relaksaciju.

Da li je ova metoda na bilo koji način štetna?

Biofeedback je potpuno neinvazivna, neškodljiva i za pacijenta prijatna.

Koji su ciljevi treninga biofeedback-om?

Veliki broj ljudi u savremenoj populaciji ne uspeva da adekvatno prepozna i racionalizuje stres. Ovo ostavlja posledice na naše psihosomatsko stanje. Posledice prolongiranog stresa mogu privremeno ili trajno da oštete naše mentalno i telesno zdravlje. Učenje samokontrole fizioloških funkcija bitno utiče na zdravlje. Naučene veštine postaju automatske i osoba ih nakon treninga praktikuje nezavisno od terapeuta. Samokontrola fizioloških funkcija oslobađa, u većini slučajeva, od potrebe za lekovima. Do sada nije utvrđen ni jedan negativan efekat biofeedback i neurofeedback-a.

Indikacije za upotrebu ovih metoda:

Kombinacija obe metode (biofeedbacka i neurofeedback-a) veoma je uspešna kod:

Primena kod osoba kod kojih se zahteva celodnevna intelektualna aktivnost i visoka koncentracija samokontrolom nivoa stresa

Trening kontrole stresa i koncentracije

  • RUKOVODIOCI VELIKIH KOMPANIJA
  • MENADŽERI
  • JAVNE LIČNOSTI I INTELEKTUALCI
  • VRHUNSKI SPORTISTI

Efikasnost biofeedback-a u pojedinim simptomima:

Pozitivne efekte kod odklanjanja posledica stresa, loše koncentracije, tenzone glavobolje, bolova vratne regije (cervikalnog sindroma) i upornih glavobolja i migrene oseća 80-90% pacijenata već nakon nekoliko terapijskih tretmana. Ove terapijske procedure u svetu pored ostalih koriste i vrhunski sportisti, kao i menadžeri, a u cilju povećanja koncentarcije i kontrole stresa.

 

Zatvori