Terapija blokadom nerava

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
Terapija blokadom nerava

TERAPIJA BLOKADOM NERAVA U PRAVCU LEČENJA MIGRENE I GLAVOBOLJA

Centar za glavobolje MediHelp u Beogradu Vam pruža jedinstvene metode blokade nerava u pravcu lečenja migrene i ostalih brojnih vrsta glavobolja:

Terapijom blokade nerava je moguće zaustaviti ili prekinuti hroničnu tenzionu glavobolju; migrenu i klaster glavobolju.

 

O procedurama blokade nerava

Tokom procedure blokade nerava, lokalni anestetik se ubrizgava u blizini nerva, sa ciljem da se umanji ili zaustavi prenos nervnih impulsa koji nose signale bola prema mozgu. Efekti blokade nerava često traju danima, nedeljama i mesecima. Ova terapija se može koristiti zajedno sa standardnom preventivnom terapijskom procedurom, nekada i u cilju premošćavanja vremena dok ti lekovi ne počnu da deluju. Međutim, posebna uloga ovih procedura je „spasavanje“ pacijenata od neizdrživih bolova, ukoliko sve prethodne terapije lekovima nisu bile efikasne.

Blokada Sfenopalatinalnog gangliona (SPG)

Sfenopalatinalni ganglion predstavlja grupu neurona povezanih vlaknima sa trigeminalnim nervom, koji je glavni senzitivni nerv lica (grubo rečeno inerviše bolne strukture prednje 2/3 glave) uključen u razvoj različitih, intenzivnih i teških glavobolja. Dokazano je da blokiranje ovih živaca utiče na smanjenje učestalosti i težine (intenziteta) sledećih vrsta glavobolja: migrene, klaster glavobolje; trigeminalne neuralgije; postherpetične neuralgije (Herpes Zoster); paroksizmalne hemikranije; atipičnog bola lica; kompleksnog regionalnog bolnog sindroma; temporomandibularne disfunkcije; glavobolje pripisane karcinomu glave ili vrata.

Sfenopalatinalni ganglion se nalazi duboko u licu, u šupljini iza kostiju korena nosa. On sadrži senzitivne nerve povezane sa trigeminalnim nervom, a takođe ima i vlakna povezana sa autonomnim nervnim sistemom. Pored uticaja na bol, utiče i na autonomne funkcije, provocirajući povećanu sekreciju iz nosa i pojačano lučenje suza.

Dozvolite da vas lečimo od glavobolja!

Više od jednog veka doktori znaju da postoji povezanost između sfenopalatinalnog  gangliona i bola. Iako je to dugo poznato, ranije je procedura blokade bila bolna i invazivna, nekomforna za pacijente, ali se poslednjih godina primenjuje nova metoda fleksibilnim kateterima, vrlo komforno, sa minimalnom neprijatnošću, i velikom efikasnošću. Blokada ovoga gangliona je jedna od efikasnih i često primenjivanih metoda koje se sprovode u Centru za glavobolje u MediHelp-u. Može se sprovoditi u dva oblika, i to jednokratno, za prekid aktuelne glavobolje, ili preventivno, kada se blokada vrši dva puta nedeljno, u trajanju od 6 nedelja.

Blokadom sfenopalatinalnog gangliona u širem smislu ne lečimo glavobolju, već simptom koji osećamo i nazivamo ga bolom. Ukoliko pacijent u trenutku intervencije blokade ima glavobolju, ona prestaje ili odmah, ili u narednih 15 min. Nakon toga period bez bola može trajati satima, danima… i mesecima. Ukoliko pak sprovedemo preventivnu proceduru za smanjenje broja glavobolja (kod pacijenata koji imaju terapijski rezistentne hronične glavobolje), u vidu ponavljanih blokada u trajanju od 6 nedelja (2x nedeljno), nakon toga smanjenje broja glavobolja, ili njihov potpuni izostanak može trajati i mesecima. Blokada sfenopalatinalnog gangliona je najuspešnija kada se izvodi u okviru sveobuhvatnog plana lečenja glavobolja. Ako se vaša glavobolja loše leči lekovima ili konvencionalnom terapijom, razgovarajte sa svojim lekarom i saznajte da li je ovo prava opcija za vas.

Postupak izvođenja blokade

Blokadu sfenopalatinalnog gangliona izvode samo obučeni i iskusni lekari ordinacije MediHelp. Nije potrebno nikakvo sediranje pacijenta. Već posle 20 minuta od blokade pacijent može da ide kući, a ukoliko je došao automobilom, može se njime i odvesti. Pošto se ova procedura sprovodi kroz nos, vaš lekar prvo sprejom sa lokalnim anestetikom anestezira sluznicu nosa kako bi se smanjila nelagodnost tokom postavljanja katetera. Nakon što vam je nos anesteziran, aplikator (silikonski kateter) se bezbolno uvodi u nosnicu i kateter se plasira do šupljine u korenu nosa, Zatim se iz šprica koji se nalazi na početku katetera (silikonske cevčice) injektuje anestetik koji prođe kroz kateter i izlije se u šupljinu gde se nalazi sfenopalatinalni ganglion, koja isti i blokira. Dakle, nema ubadanja, injekcije iglom… Nakon toga kateter se bezbolno izvlači iz nosa. Postupak se ponavlja u drugoj nosnici. Cela procedura traje samo nekoliko minuta. Uobičajeni neželjeni efekti uključuju nelagodnost tokom i nakon zahvata, utrnulost prilikom gutanja, gorak ukus, a jako retko krvarenje iz nosa i blaga vrtoglavica. Ove tegobe spontano iščeznu nakon više minuta ili sati. Postupak se može ponoviti onoliko često koliko je potrebno dok se ne postigne optimalno olakšanje.

 

 

Blokada Okcipitalnog nerva

Okcipitalni nervi su kičmeni živci koji potiču iz gornjih pršljenova kičmenog stuba i projektuju se ka potiljačnom predelu. Iako im je to mesto nastanka, oni svojim prostiranjem prema glavi izazivaju glavobolju.

Blokada ovoga nerva može uspešno osloboditi pacijenta od glavobolje, na način da prekine i prevenira protok bolnih signala kroz okcipitalni nerv, koji inače provodi bolne stimuluse koji izazivaju glavobolju.

Put ka prekidu glavobolje

Ubrizgavanje lokalnog anestetika (moguća kombinacija sa kortikosteroidima) u predelu okcipitalnog nerva ublažava simptome ili prekida hronične glavobolje. Iako mogu dovesti do dugoročnog olakšanja, blokade nerava nisu «klasičan lek», već deo celokupnog plana lečenja koji uključuje lekove, modifikacije načina života i druge alternativne terapijske procedure. Lekari MediHelp-a su ovu proceduru izvodili mnogo puta. Pitajte svog doktora kakva su mu iskustva i da li je blokada okcipitalnog nervna procedura koja se može preporučiti u vašem slučaju.

Kako blokada okcipitalnog nerva utiče na migrenu?

Blokada okcipitalnog nervna može uticati na značajno ublažavanje bola kod osoba koje pate od migrene, ali i kod tenzionih i cervikogenih glavobolja. Deluje tako što sprečava protok bolnih impulsa koji se prenose preko okcipitalnog nerva uzrokujući glavobolju.

Postupak izvođenja blokade

Postupak blokade okcipitalnog nerva se obavlja u ordinaciji vašeg lekara i traje samo minut ili dva. Koristeći malu iglu, vaš doktor ubrizgava rastvor u područje oko okcipitalnih živaca. Neki lekari ubrizgavaju dugotrajni lokalni anestetik, dok drugi preferiraju kombinaciju lokalnog anestetika i korstikosteroidnih preparata. Nije potrebna nikakva posebna priprema, a vi možete voziti automobil i nastaviti svoje svakodnevne aktivnosti odmah nakon završetka ove procedure. Postupak je prilično jednostavan kada ga izvodi iskusan lekar. Neželjeni efekti su retki, a najčešći su privremena malaksalost i lokalni bol u predelu mesta uboda.    

Prekid glavobolje

Za neke pacijente, blokada okcipitalnog nerva obezbeđuje bolje sredstvo za ublažavanje bola od standardnih tableta za glavobolju. Prekid ili značajnije ublažavanje bola može biti vrlo brzo, obično u roku od 15 minuta od obavljene procedure. Prekid glavobolja može trajati danima, nedeljama ili mesecima. Nekada se desi da ipak ova metoda ne bude dovoljno efikasna. Na žalost, vašem doktoru je teško da predvidi da li će ili ne ova procedura za vas biti efikasna, kao i koliko će dugo trajati efekat ove terapije.

Živeti bez bola

Blokada okcipitalnog nerva potencijalno može biti uspešno rešenje za vaše glavobolje, ali to je samo jedna od mnogih drugih oblika terapija. MediHelp će vam svakako pomoći da živite s manje bola. Naši stručnjaci blisko sarađuju sa pacijentima kako bi zajedno pronašli pravu kombinaciju tretmana, ali i uticati na promene načina života koji svakako takođe mogu uticati na smanjenje simptoma glavobolja i poboljšanje kvaliteta života. Bez obzira na vrstu glavobolje od koje bolujete, ordinacija MediHelp će raditi na pronalaženju rešenja koje najbolje odgovara vašem stanju. Naši stručnjaci imaju personalizovan, brižan pristup vašem tretmanu, pružajući vam mogućnost da ove procedure podnesete u miru. Glavobolja ne mora zaustavi vaš život – zakažite već danas pregled u MediHelp-u, i saznajte kako vam možemo pomoći da pronađete olakšanje za vaše tegobe.

 

 

Blokada supraorbitalnog nerva

Smatra se da blokiranje supraorbitalnog živca smanjuje bol u prednjem delu glave isključivanjem receptora za bol nerva koji ga prenosi. Blokadom nerva se pored toga  može delovati i na sprečavanje prenosa bolnog signala, i na taj način sprečiti da živac prenese informacije o bolu ka centralnom nervnom sistemu, u kome se na kraju odvija svesno prepoznavanje bola. Mesto ubrizgavanja leka za ovu vrstu nervne blokade je uglavnom u predelu čelu, u području obrva.

Supraorbitalni nerv prolazi kroz mali koštani kanal kostiju lica, odakle u predelu iznad oba oka izlazi i nadalje se pruža prema čelu i prema vrhu glave, sa ulogom da senzitivno inerviše opisane predele (prepoznaje i prenosi različite draži, uključujući i bolne).

Spasite se tegoba glavobolja

Kod pacijenata koji imaju jaku glavobolju koja je lokalizovana u predelu čela, najčešće u predelu obrve, a naročito ukoliko prethodna medikamentozna terapija nije imala efikasnost, blokada ovoga nerva može u mnogome da pomogne u prekidanju bola. Stručnjaci za glavobolje u ordinaciji MediHelp imaju dugogodišnje iskustvo u izvođenju ove procedure.

Procedura blokade supraorbitalnog nerva

Najčešće se za ovu terapijsku proceduru koristi lokalni anestetik, a u slučaju indikacija i kombinacija anestetika i kortikosteroida. Anestetik anestezira kožu, i prekida ili usporava protok bolnih impulsa kroz senzitivni nerv koji ih prenosi. Kortikosteroidi su jaki antiinflamatorni lekovi koji mogu da spreče pojavu glavobolje u dužem vremenskom periodu. Postupak sprovođenja blokade nerva je prilično jednostavan i veoma siguran kada ga izvodi iskusan lekar. To se obavlja u lekarskoj ordinaciji i traje samo nekoliko minuta. Rastvor (anestetik ili anestetik / kortikosteroidna mešavina) se ubrizgava putem male igle u područje oko supraorbitalnog nerva. Neželjeni efekti su retki, a najčešći su privremena malaksalost i manji bol regije gde je data injekcija. Odmah nakon završene procedure pacijent može da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima, a ukoliko je na tretman došao kolima, može odmah da vozi.

Prekid bola

Odmah nakon blokade ćete se najverovatnije osećati znatno bolje u smislu redukcije bola te regije, ali je teško predvideti koliko će to olakšanje trajati. Mali broj pacijenata ne reaguju pozitivno na ovu intervenciju u smislu smanjenja bola, dok većina njih imaju pozitivnu reakciju značajno redukovanog bola ili njegovo odsustvo u trajanju i do 6 nedelja. Ukoliko nakon blokade u narednih nedelju ili dve nema značajnijeg poboljšanja, ovu proceduru možemo ponoviti. Najčešće se blokada nerva obavi više od tri puta u periodu od 6 meseci.  Zakažite pregled kod stručnjaka za glavobolje u MediHelp-u, a oni će vas obavestiti da li je ova metoda indikovana kod vaših glavobolja, a ukoliko jeste, oni će na najprofesionalniji način tu metodu i sprovesti.

 

 


 

Pogledajte i tekstove na sledeće teme: