Terapija Botox-om

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
terapija-botoksom

BOTOKS U TERAPIJI GLAVOBOLJA

Botoks u terapiji tenzione glavobolje, klaster glavobolje i hronične migrene ima terapijski značaj u sprečavanju ponavljanja upornih glavobolja kod većine pacijenata. Naročito je efikasan u ublažavanju recidiva hronične migrene. U Centru za glavobolje MediHelp, botoks je jedan od mnogih terapijskih opcija preventivnog lečenja glavobolja. Ukoliko ste stariji od 18 godina i patite od hronične migrene, hronične klaster glavobolje ili hronične tenzione glavobolje i imate 15 ili više dana glavobolja svakog meseca, a da su prethodne terapijske procedure ostale bezuspešne, onda možete biti kandidat za botoks injekcije za lečenje vaše glavobolje. Naš lekar će Vas pregledati, analizirati vašu istoriju bolesti, uključujući i sve druge zdravstvene probleme i sve lekove koje uzimate, pre primene botoksa.

 

ŠTA JE BOTOKS?

Botoks je izolovani peptid toksina Klostridijum Botulinuma, koji je zapravo neurotoksin. Botoks tretman podrazumeva pažljivo ubrizgavanje razblaženog botoksa u područja čela i potiljka glave i vrata. Ovo izaziva određenu hemijsku denervaciju koja privremeno ublažava prekomerno naprezanje (spazam) nekih mišića, prekida sprovođenje signala bola kroz senzitivne nerve i smanjuje učestalost pojave napada migrenskih, klaster i tenzionih glavobolja.

Kako to funkcioniše? Doktori nisu u potpunosti sigurni na koji način botoks u tom pravcu deluje, ali je predloženo nekoliko teorija. Na primer, već pomenuto, pretpostavljeno je da botoks blokira nerve koji prenose bolne nadražaje prema mozgu, a druga pretpostavka je da blokiraju određene neurotransmitere koji provociraju nastanak glavobolje.

 

Zatvori