Neuromodulacija

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
Neuromodulacija Cefaly aparatom

Migrena je primarna glavobolja kod koje postoji disregulacija centralnih i perifernih puteva bola.

Lečenje migrene je često ograničeno nuspojavama lekova koji se u tom smislu primenjuju, kao i različitim drugim oboljenjima koji je prate. To čini neuromodulaciju idealnom opcijom za lečenje migrene.

Transkutana elektroneurostimulacija i elektrostimulator (aparat Cefaly koji se u tom pravcu primenjuje) dizajniran je posebno za lečenje migrene.

Stimulacijom grana trigeminalnog nerva (supraorbitalnog i supratrohlearnog nerva) moguće je u dva načina aplikacije delovati kako na ukupni mesečni broj glavobolja (preventivno), tako i na pojedinačne atake glavobolja (akutno).

 

Aparat je od 2017. god dobio odobrenje kao naučno zasnovana metoda za upotrebu kod lečenja glavobolja. Metoda je vrlo jednostavna, u predelu čela se plasira samolepljiva elektroda, na nju se aplikuje mali neuroelektrostimulator, a stimulacija traje oko 60 min.

Metoda ima minimalni stepen neprijatnosti, prevashodno u smislu osećaja „peckanja“ u blizini stimulacije, koja nakon prekida iste vrlo brzo prestaje. Metoda je u potpunosti neškodljiva.

U postmarketinškim studijama rađenim u pravcu ispitivanja ovakvog načina lečenja migrene, nađeno je da je preko 53% pacijenata lečeno ovom metodom zadovoljna rezultatima lečenja.

Ovu metodu svakodnevno uspešno primenjujemo kod naših pacijenata gde standardne terapijske procedure lekovima nisu preporučene (trudnice, mlađi adolescenti ili druga aktuelna oboljenja sa kontraindikacijom za primenu lekova za lečenje migrene).