Psihoterapija

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
psihoterapijske-procedure

Psihoterapijske procedure u lečenju migrene i glavobolja

U Centru za glavobolje i migrenu MediHelp, naš multidisciplinarni pristup lečenju glavobolja uključuje psihološke i psihijatrijske elemente. Uloge psiholoških i psihijatrijskih terapijskih procedura kod obolelih od glavobolja jednako su važne kao i bilo koji drugi vidovi lečenja, ako nisu i značajniji.

Vrlo često, glavobolje izazivaju ili pogoršavaju psihički poremećaji, bilo da su pod uticajem spoljašnje sredine (spoljašnji faktori koji provociraju psihičku napetost, neraspoloženje, nezadovoljstvo…), ili unutrašnji faktori (tipovi ličnosti, aktuelni psihijatrijski poremećaji i oboljenja ili druga aktuelna oboljenja…)

Najčešći faktori koji provociraju ili pogoršavaju glavobolje su „jednostavne“ životne stresne situacije koje se dešavaju na radnom mestu, u porodici, ili mogu uključivati složene biohemijske poremećaje koji se dešavaju kod depresije, anksioznosti ili bipolarnih poremećaja.

Psihološka procena

 Prilikom prve posete Centru za lečenje glavobolja i migrene MediHelp, vršimo preliminarnu psihološku procenu, koja se koristi za ispitivanje glavnih psiholoških poremećaja i procenu stresnih situacija. U ovoj proceni možemo odrediti neke psihološke uzroke koji utiču na vaše glavobolje i migrene.

Ovim se identifikuju specifični problemi koji, ukoliko ih ima, mogu odrediti dalji vid psihoterapijskih procedura, koje indirektno, ali uspešno utiču i na lečenje migrena i glavobolja.

 

Psihoterapija u lečenju migrena i glavobolja

Nemogućnost prilagođavanja u stresnim situacijama, loše životne i zdravstvene navike i zloupotreba supstanci (uključujući prekomernu upotrebu analgetika), utiču zajedno na stanje vaše glavobolje.

Tokom psihoterapijskih procedura sa visoko specijalizovanim lekarom psihijatrom-psihoterapeutom, pacijent raspravlja o životnim problemima, vezama, emocijama, uznemirujućim mislima, iskustvima i još mnogo toga.

Cilj psihoterapije je da se pomogne pacijentu da reši problem ili, ako to nije moguće, da mu se pomogne da na racionalan način živi sa tim problemom.

Psihijatri često uočavaju pojavu straha i anksioznosti kod pacijenata sa učestalim i pogoršanim glavoboljama. Kognitivna bihejvioralna terapija može biti veoma efikasna u lečenju ovakvih stanja.

Još jedan problem koji naši pacijenti mogu iskusiti je pojava emocionalnih poremećaja, neraspoloženja i poremećaj ponašanja, koji su uzrokovani intenzivnim i čestim glavoboljama. Ukoliko uspemo da adekvatnim medikamentoznim i drugim metodama smanjimo broj i intenzitet glavobolja, i psihičke funkcije se vrlo brzo vraćaju u normalu.

Naš tim sprovodi različite terapijske pristupe, kao što su:

  • Psihoanalitički pristup, koji podstiče verbalizaciju svih misli
  • Kognitivno bihevioralni pristup, koji nastoji da smanji ili ukloni negativne emocije i disfunkcionalno ponašanje
  • Sistemski pristup, koji se fokusira na interakcije pojedinca u grupama i porodicama

Kroz ove dobro definisane tehnike, naši psihijatri-psihoterapeuti mogu poboljšati vašu svest o psihičkim provokatorima glavobolja i edukovati obolele o metodama koje se mogu primeniti u cilju smanjenja učestalosti i ozbiljnosti tih provokatora.

Zakažite danas konsultativni pregled psihijatra-psihoterapeuta koji će vas saslušati, analizirati i naći vezu između vaših učestalih i pogoršanih glavobolja i psihičkih razloga koji ih provociraju!

 

Naš cilj je da pronađemo osnovni uzrok vaših glavobolja. Bilo da su to psihološki pokretači ili nekog drugog razloga, naš posvećeni tim će doći do uzroka vaših problema, kako bi obezbedio rešenja koja će vam pomoći da smanjite ili uklonite bol. Ne morate da živite sa psihogeno-provociranim i pogoršanim migrenama i glavoboljama. Naš tim lekara i terapeuta je posvećen vašem blagostanju i zdravlju.

U Centru za lečenje glavobolja i migrene MediHelp koristimo multidisciplinarni pristup tretmanu migrene i glavobolja. Ovo prevazilazi samo trenutno ublažavanje bola i borbe protiv same glavobolje, već se usmerava i na istinsko poboljšanje životnog stila.

U našem centru je moguće ovakvu vrstu psihoterapijskog lečenja dopuniti i metodom Biofeedback-a i Neurofeedback-a, koji primenjuju najsavremenije tehnološke i neškodljive procedure u učenju vašeg mozga u savladavanju stresnih situacija i smanjenju somatskih manifestacija stresa, a bez upotrebe lekova.