Terapije masažom

Prvi privatni centar za glavobolje i migrene u Srbiji
terapija-masazom

Relaksacione i shiatsu masaže

Lečenje u Centru za glavobolje MediHelp primenjuje sve naučno-zasnovane tehnike borbe protiv glavobolja, i tako što edukuje pacijente i omogućuje im da se lakše “nose” sa bolom na zdrav i konstruktivan način.

Među dopunsko-alternativnim terapijama koji upotpunjuju naše uobičajene načine lečenja je i terapija masažom, za koju se pokazalo da ublažava bol kod nekih osoba koje pate od migrene, tenzione glavobolje i telesne napetosti.

Koje su prednosti od primene masaže za lečenje glavobolja?

Tenziona glavobolja je najčešći tip glavobolje od koje čovečanstvo boluje. Utvrđeno je da ova vrsta glavobolje povoljno reaguje na terapiju masažom koju pružaju profesionalci u našem centru.

Specifičnim tehnikama masaže za ovu vrstu glavobolja, obolele osobe mogu doživeti dodatno ublažavanje bola i mišićnu relaksaciju mesta na kojima je masaža aplikovana.

U stvari, čak i oni koji pate od migrene imaju velike terapijske koristi od tretmana masažom, prevashodno u domenu smanjenja spazma mišića vratnog i ramenog pojasa, kao i skalpa glave, a koji su propratni simptomi migrene.

Prednosti ove terapijske procedure su mnogostruke, a najveća je njena neškodljivost i efikasnost.

 

Šta se zapravo dobija masažom kod obolelih od glavobolje? Kakve ćete koristi imati od tretmana?

Da biste dobili bolje saznanje o tome šta možete očekivati od terapijske masaže u lečenju vaše glavobolje, evo nekoliko prednosti koje možete očekivati od ovog tretmana:

 • Smanjeni bol
 • Smanjen intenzitet glavobolje
 • Smanjeno trajanje i učestalost glavobolje
 • Smanjena percepcija bola
 • Smanjenje napetosti (spazma) mišića
 • Smanjena anksioznost
 • Smanjena upotreba lekova
 • Bolji san

Ovom tehnikom masaže smanjuje se anksioznost ili psihička napetost, kao česti simptomi obolelih od glavobolja. U toku masaže, kao i nakon nje, pacijenti osete olakšanje u smislu telesne i psihičke relaksacije, što svakako dovodi i do smanjenja glavobolja.

U stvari, neke vrste masaža, posebno masaža glave, nisu samo dokazale efikasnost u smanjenju simptoma kod tenzione glavobolje, već i za privremeno ublažavanje bolova kod obolelih od migrene.

Masaža može čak pomoći i u pravcu smanjenja ukupnog broja tenzionih i migrenskih glavobolja u toku jednog meseca. U tom smislu, postoje dokazi koji potvrđuju da osobe koje pate od migrene i koji se podvrgnu terapijskoj masaži imaju znatno veću šansu da smanje intenzitet i frekvenciju ataka, kao i da znatno bolje spavaju u periodu kada su podvrgnuti ovom terapijskom procedurom.

Ako Vam ovo zvuči kao nešto od čega možete imati koristi, možete zakazati prvi tretman masaže u Centru za glavobolje i migrene MediHelp

 

Na koji način deluje masaža kod obolelih od glavobolja?

 • Masaža oslobađa neurotransmiter serotonin, čija je uloga u nastanku migrene poznata.
 • Masaža može delovati na prekid glavobolje blokiranjem signala bola.
 • Masaža povećava cirkulaciju; a povećanje protoka krvi u nekim oblastima može pomoći da se ublaži bol.
 • Masaža ublažava grčeve i napetost mišića.
 • Masaža može pomoći u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola, dok povećava nivo endorfina.

Potencijalni neželjeni efekti masaže

Budući da se mogu javiti retki sporedni efekti masaže, posebno ukoliko je ona previše gruba,  nju treba da sprovodi samo profesionalni terapeut.

Pacijenti sa određenim teškim propratnim oboljenjima nisu kandidati za ovu metodu. Uvek se konsultujte sa lekarom subspecijalistom za glavobolje pre nego što se podvrgnete masaži za lečenje migrene i tenzionih glavobolja.